Portaal Eestinen avaldas 7. oktoobril artikli pealkirjaga “VIDEO: Iisrael hakkas baasidest viima välja lennukeid F-16 kartuses, et need võetakse üle“. Artiklisse on lisatud kuvatõmmis videost, mis on väidetavalt seotud käimasoleva Hamasi rünnakuga Iisraeli vastu.

Ülipopulaarses videos on näha tiheda liiklusega ristmikul kahte veoautot, mis transpordivad sõjalennukeid. Videos on teeviitadel kirjas kaks kohanime – Ar'ara Banegev ja Arad.

Video on aga vana ega ole seotud käimasoleva Hamasi rünnakuga Iisraeli vastu. Eestineni artiklit on Facebooki andmete põhjal näinud vähemalt 1500 kasutajat.

Faktid

  • Originaalvideo pärineb hiljemalt selle aasta 14. septembrist ega ole seotud käimasoleva Hamasi rünnakuga Iisraeli vastu.

  • Iisraeli meedia teatel korraldasid Iisraeli õhujõud (IAF) selle aasta 13. septembril Kreekas ulatusliku õppuse, mille eesmärk oli valmistada sõjaväge ette võimalikuks löögiks Iraani ja selle tuumarajatiste vastu.

Mitmed X-i (varasemalt Twitter) kasutajad jagasid 14. ja 15. septembril videot pealkirjaga “Iisraeli lõunaosas märgati maismaatranspordiga veetud kahte hävitajat F-16.“ 15. septembril ilmus X-is sama video pikem versioon.

Kuvatõmmised X-i postitatud videotest 14. ja 15. septembril 2023

Videos nähtavad teeviidad Ar'ara Banegev ja Arad on mõlemad Iisraeli lõunapiirkonna linnad. Väljaanne Logically Facts tuvastas Google’i Street View abil ristmiku, kus video salvestati. Ristmik asub kiirteede nr 80 ja nr 25 ristumiskohas, mida tuntakse Ar'ara BaNegevi ristmikuna. Seega video on filmitud tõepoolest Iisraelis.

Vasakul on kuvatõmmis ülipopulaarsest videost, paremal kuvatõmmis Google Street View’st.

Iisraeli meedia teatel korraldasid Iisraeli õhujõud (IAF) selle aasta 13. septembril Kreekas õppuse, mille eesmärk oli valmistada sõjaväge ette võimalikuks löögiks Iraani ja selle tuumarajatiste vastu. Õppuse käigus lendasid IAF-i hävitajad, luure- ja kütuselennukid Iisraelist Kreekasse ja tagasi.

Seega video postitati sotsiaalmeediasse 14. septembril, enne Iisraeli-Hamasi sõja hiljutist eskaleerumist 7. oktoobril ja see jäädvustati Iisraeli lõunapiirkonnas. Video ei ole seotud hiljutise Hamasi rünnakuga Iisraeli vastu.

Otsus: vale. Eestineni artiklis kasutatud video on vana ega ole seotud hiljutise Hamasi rünnakuga Iisraeli vastu. Video pärineb hiljemalt 14. septembrist.