Üsna pea tuli politseilt teade, et tegemist on rämspostituste lainega ning ohtu need asutustele ei kujutanud. Küll aga levis valeinfo väidetava ohu kohta – sotsiaalmeedias levisid pildid ja videod väidetavatest plahvatustest Viljandis ja Tartus. Võltsitud artiklites teatati väidetavatest vigasaanutest ja hukkunutest.

Kuvatõmmis Leedu Delfi artiklist, milles räägitakse Vilniuse koolis plahvatanud pommist. Artikkel pärineb tegelikult 2023. aasta jaanuarist ega pole sügisese pommiähvarduste lainega seotud.

Seekordses „Valeinfo: paljastatud“ episoodis võtsid faktikontrollimise ja valeinfo reporterid Marta Vunš ja Kaili Malts ette just sellised valeinfot sisaldavad postitutused sotsiaalmeedias, mis võimendasid noorte seas hirmu ja paanikat.

„Just sellistel platvormidel, nagu Snapchat ja TikTok, need paanika-postitsued levisidki,“ selgitas Malts. „Mistõttu ma ütleksin, et kui keegi teadlikult seda valeinfot levitas, siis nende eesmärgiks oli seda hirmu tekitada just õpilastes, sest valiti platvormid, mille auditoorium koosneb peamiselt noortest inimestest.“

TikTokis levib video, milles on näha hoone põlemist ning koolikottidega lapsi. Video pealkiri viitab sellele, et tegemist on Leedus asuva kooliga ja see postitati 13.oktoobril. Ajal, mil ähvardused Baltikumi kimbutasid. Tegelik video pärineb aga Poolast, Gdyniast, kus päev varem toimus kohalikus kutsekoolis tulekahju.

Näiteks TikToki kasutajaid on enim just 10-19-aastaste seas. Peaaegu poole platvormi kasutajaskonnast moodustavad alla 30-aastased. Snapchati kasutajad jäävad samuti kooliealiste vanusegruppi.

Politsei ja Piirivalveameti (PPA) operatiivjuht Andres Tiik ütles, et praegustel andmetel ei viibi masskirjade saatja Eestis. „Politsei hinnangul valmistati sellist masskirjade lainet ette ning kirjade saatja varjas teadlikult oma jälgi,“ ütles ta.

Valeinfo Snapchatis, mis tõmbas ka politsei tähelepanu. Kasutaja on pildi teinud Delfi artiklist, mida tegelikult pole Delfi kunagi kirjutanud - tegemist on manipuleeritud sisuga ning Tartus pomme ei plahvatanud. Ometi jagati seda hoogsalt edasi.

Leedu politsei aga tegi juba 17. oktoobril pressikonverentsi, kus öeldi välja, et tuvastatud on 15 Gmaili meilikasutajat, millest saadeti ähvardusi. „Tuvastati, et e-kirjade saatjad osalevad aktiivselt Telegrami venemeelsetes gruppides ja õhutavad [...] selliseid ähvardusi,“ ütles Leedu politsei kindralkomissaar Renat Požela pressikonverentsil.

Eesti Päevalehe faktikontroll käis nimetatud Telegrami gruppides. Populaarsemates neis oli umbes 8000 kasutajat üle Baltikumi, nende hulgas palju lapsi ja noori. „Näiteks päeval, mil Eestis need kirjad asutustesse saadeti, tehti grupis üleskutse saata pilte ja videosid evakuatsioonidest koolides,“ selgitas Vunš grupis toimunut. Seda grupiliikmed ka tegid, sest järjest oli näha kümneid videosid õues ootavatest noortest. Filmijad ise olid kooliõpilased.

Kuidas jõudis valeinfo Eesti noorte Snapchatti ning kuidas õpilasi selle eest kaitsta? Selle kohta kuulete lähemalt podcastist. Eelmised ja tulevased episoodid on saadavad Spotifys, Apple Podcastides või Delfi Taskus.