„Valeinfo: paljastatud!“ podcastis käis muudatustest rääkimas andmekaitse spetsialist Norman Aasma, kes kirjeldas uue süsteemi seaduspärasust. Aasma hinnagul tulevad suure tõenäosusega Euroopa Komisjoni ja Meta vahel kohtuvaidlused. „Mitmete Euroopa riikide andmekaitseasutused on juba seisukohal, Meta käitumine ei lähe kokku isikuandmete kaitse üldmäärusega“ ütles ta. Näiteks Norra ja Taani asutuste arvates on tegemist ebaseadusliku lähenemisega eurooplaste isikuandmetele. Sarnast seisukohta väljendas ka Eesti andmekaitse inspektsioon.

Sel kuul pidid Euroopa Facebooki kasutajad valima, kas soovivad jagada oma andmeid või raha.

Kui kasutaja annab andmete kasutuseks nõusoleku, siis on kõik justkui seaduspärane. Millest tekib probleem? „“Maksa või nõustu“ süsteem annab näiliselt inimesele valiku, kuid need valikud ei ole võrdsed,“ kirjeldas Aasma.

GDPR-is on sõna „nõustumine“ defineeritud nii, et kasutaja annab vabatahtlikult, konkreetselt ja teadlikult jaatava vastuse. Kui keeldumine tekitab kasutajale rahalist kahju, siis kas seda saab nõustumiseks pidada? Andmete jagamisest, Meta tulevikust Euroopas ning sellest, mida kogu olukord Facebooki kasutajale endale tähendab, kuulete lähemalt podcastis.

„Valeinfo: paljastatud!“ podcast on eetris üle nädala. Eelmisi episoode on võimalik järele kuulata Delfi Taskust, Spotifyst ning Apple Podcastidest.