Poolamets jagas 23. novembri soomekeelset postitust – väidetavalt on tegu praegu Lapimaal olevate migrantidega, kes üritavad Venemaalt Soome pääseda. Postituses seisab: „Lõunast pärit Lapimaa reisijatel on seljas 1200-eurosed joped. Kuidas saada varjupaigataotlejaks, et sellist endale saada?“

Venemaa korraldab praegu Soome vastu ränderünnakut. Soome peaminister Petteri Orpo teatas 28. novembril, et valitsus sulgeb kaheks nädalaks kõik Soome idapiiri piiripunktid. Otsus hakkab kehtima ööl vastu 30. novembrit ja kaotab kehtivuse 13. detsembril.

Postituse ajal ehk 25. novembril oli Soome idapiiril avatud üks piiripunkt, mis asub Lapimaal Raja-Jooseppis.

Anti Poolametsa postitus Facebooki grupis “Virumaa EKRE sõbrad”

Faktid

  • Facebookis leviv foto ei näita migrante, kes üritavad ületada Soome piiripunkti Lapimaal.

  • Tegu on vana kaadriga Poola kaitseministeeriumi 2021. aasta videost. Selles näidatakse sadu migrante, kes üritasid Poola ja Valgevene piiril Kuznica lähedal tara maha suruda.

Kaader Poola kaitseministeeriumi avaldatud videost 8. novembril 2021

Poola kaitseministeeriumi jagas 8. novembril 2021 videot, milles sajad migrandid üritasid Poola ja Valgevene piiril Kuznica lähedal tara maha suruda ja Poola pääseda. Toona korraldas Valgevene massiivse ränderünde Poola vastu.

Võrdlus: vasakul on Poolametsa jagatud postituse foto, paremal kaader Poola kaitseministeeriumi 2021. aasta videost.

Ka kollaaž ise, millel on veebipoe pilt Moncler brändi jopest, pärineb 2021. aastast. Näiteks jagati seda Facebookis, Twitteris, aga ka mõnel Venemaa nalja- või meemilehel.

Otsus: vale. Facebookis levival fotol ei ole migrandid, kes üritavad ületada Soome piiripunkti Lapimaal. Tegu on vana kaadriga Poola kaitseministeeriumi 2021. aasta videost. Selles näidatakse sadu migrante, kes üritasid Poola ja Valgevene piiril Kuznica lähedal tara maha suruda. Video pole kuidagi seotud Soomega.