„Sellest veest on leitud nii baariumi kui alumiiniumi ja baariumit ei tohiks seal üldse olla,“ ütles videos endine Läti diplomaat Rudolfs Bremanis. Postitusele lisatud dokumendis on näha, et proov sisaldab 0,004 milligrammi liitri kohta (mg/l) alumiiniumi ja 0,036 mg/l baariumi. Eestikeelse postituse autor ütleb postituses, et baariumi ja alumiiniumi on „üledoseeritud“.

Postituse statistika

Allikas: Facebook

Eestikeelset postitust on näinud 28 000 kasutajat, sellele reageeris 38 kasutajat, kommenteeris 30 ja postitust jagas edasi 139 kasutajat.

Nii lätlase kui ka eestlase järeldus on üks - tõestada vandenõuteooriat, et lennukitest jäetud triibud on kahjulikud ained, mida keegi meelega pritsib. Vandenõuteooriate maailmas teatakse seda „chemtrails“ termini all, kuid teadlased on teooria korduvalt ümber lükanud.

Tegelikult tekivad taevasse triibud siis, kui reaktiivkütuse põlemisel tekkivad veeaurud ja peened tahmaosakesed külmuvad jääkristallideks. Madala õhuniiskuse korral kristallid lihtsalt hajuvad. Kõrgema õhuniiskuse korral nad püsivad ja lõpuks tekitavad nähtavaid aurujälgi suurtele taevaaladele.

Facebookis levib valeinfo Läti vee keemilise koostise kohta

Faktid

  • Aineid ei ole proovi „üledoseeritud“ nagu väidab Eesti postitus. Vihmavee proovist leitud baariumi ja alumiiniumi tase on normaalne ja ohutu.

  • Mõlemad ained on näiteks toidus suuremas kontsentratsioonis olemas.

  • Rudolfs Bremanis postitas hiljem video uutest, kõrgematest näitajatest, kuid ka nende tase on alla lubatud piiri ja ohutud.

Mõlema aine sisaldus vees on normaalne, neid leidub ka meie igapäevases toidus. Terviseprobleemid võivad tekkida liigse tarbimise tõttu, kuid postituses mainitud kogused ei ole selleks piisavad.

Dokumendis märgitud tulemustes on näha 0,004 mg/l alumiiniumi. Seaduslik piirnorm on nii Lätis kui ka Eestis 0,2 mg/l kohta. See tähendab, et alumiiniumi kogus vees peaks olema 50 korda kõrgem, et tegemist oleks ebaseaduslikult kõrge sisaldusega. Näiteks Tallinna joogivee viimane proov näitab 0,09 mg/l kohta alumiiniumi.

Dokumendis on märgitud, et testitud vees on baariumi 0,036 mg/l kohta. Eestis ega Lätis ei ole baariumi tase seadusega reguleeritud, kuid rahvusvahelised organisatsioonid on seadnud erinevad normid. Näiteks Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) kehtestas joogivee kvaliteedinormiks 1,3 mg/l kohta, mis on 36 korda kõrgem Lätis testitud vihmaveest. Ameerika Ühendriikides ja Austraalias on kehtestatud norm veelgi kõrgem, 2,0 mg/l kohta.

Hiljem postitas Bremanis sotsiaalmeediasse, kuidas lasi vihmavett testida ka Tšehhi laboratooriumil. Videos esitletud dokument näitas alumiiniumi ja baariumi sisaldust vastavalt 0,144 mg/l kohta ja 0,0503 mg/l kohta. Ka need näitajad on normi piires.

Inimene tarbib baariumi ja alumiiniumi suure tõenäosusega iga päev. Mõlemad ained on olemas õhus, taimedes ja seeläbi ka toidulaual. Baariumi on näiteks erinevates pähklites (4-6 mg/kg), alumiiniumi aga banaanides (32 mg/kg) ja linnulihas (6 mg/kg).

Läti uuriv ja faktikontrolli väljaanne Re:Baltica kirjutas oktoobris, et Rudolfs Bremanise näol on tegemist tuntud valeinfo levitajaga. Ta on endine Läti diplomaat, kes on hetkel kohtu all, sest olevat välisministeeriumi teenistuses oldud aja jooksul välja petnud rohkem kui 102 721 eurot riigi raha. Muuhulgas oli ta 2021. aastal koos Robertas Vaišnorasega (Leedust) ning Telegrami vedajate Hando Tõnumaa ja Mariann Joonasega (Eestist) üks Balti keti jäljendusürituse korraldajatest, millega protestiti vaktsineerimise ja koroonapiirangute vastu.

Otsus: Vale. Baariumi ja alumiiniumi ei ole vette „üledoseeritud“, tegemist on Läti tuntud vandenõuteoreetiku valeinfoga, mille eesmärk on „tõestada“, et lennukitest jäänud triibud on kahjulikud ained, mida keegi meelega pritsib. Dokumentidel väljatoodud näitajad on madalad ja ohutud ega viita üleliigsetele keemilistele ainetele vees.