„Samas küsitakse, miks on vaja üldse kliimakonverentsile teise maailma otsa sõita, selliseid koosolekuid saab edukalt pidada Zoomis,“ lisas video postitanud portaal uudis.net.

Valeinfo Facebookis.
Eestikeelne valeinfo uudis.net leheküljel.

Faktid

  • Lennufirma kinnitusel ei pidanud lennuk Dubaisse lendama ja seisis lihtsalt tormi ajal õues. Lennukil pole ühtki seost Dubai kliimakonverentsiga.

  • Lennuk lendas enne lumetormi viimati 15. novembril Antwerpist Münchenisse ehk kaks nädalat enne Dubai kliimakonverentsi.

  • Tegemist oli viimase 17 aasta suurima lumetormiga Münchenis, mistõttu jäi ära sadu lende.

Kõikide lennukite peal on identifitseerimiseks tähtede ja numbrite kombinatsioon. Videos tähistavad lennuki sabal olevad tähed „OE-HUB“ lennukit Cessna Citation X, mis on Austria ettevõtte Bairline Fluggesellschaft ärilennuk.

FlightAware lennuandmete põhjal oli postituses oleva lennuki viimane lend 15. novembril, mil lennuk lendas Belgia linnast Antwerpist Saksamaa linna Münchenisse. Ehk viimane lendamine toimus kaks nädalat enne Kesk-Euroopat tabanud lumetormi, mis toimus detsembri esimese nädalavahetuse paiku (1.-3. detsember).

Dubai kliimakonverents COP28 algas 30. novembril ja lõppes 12. detsembril ehk kaks nädalat pärast lennuki viimast lendu.

Postituste statistika

Postitused lennuki kohta on Facebookis saanud umbes 9000 kasutaja tähelepanu, seda on edasi jaganud 20 kasutajat, kommenteerinud 16 kasutajat ja postitus kogus kokku pea 200 kasutaja reaktsiooni.

Bairline Fluggeselleschaft lennufirma kõneisik ütles faktikontrolli väljaandele Lead Stories, et tegemist on tõepoolest nende lennukiga. „Video avaldamise kuupäeva paiku ei olnud seda lennukit plaanitud reisile Dubaisse ega mujale. Lennuk seisis angaari mahutavuse tõttu lihtsalt Müncheni lennujaama perroonil,“ ütles ta väljaandele.

Detsembri alguses tabas mitut Kesk-Euroopa riiki suur lumetorm. Saksamaa suuruselt kolmandas linnas Münchenis langes nädalavahetusega ligi poole meetri jagu lund, püstitades sellega detsembrikuu rekordi. See oli ka linna suurim lumetorm alates 2006. aasta märtsist. Sarnane olukord oli ka Amsterdamis, Frankfurtis ja Hamburgis ning olukord segas tervet Euroopa lennuliiklust. Münchenis tühistati iga päev sadu lende.

Otsus: Vale. Pildil ja videos olev lennuk ei olnud teel Dubai „kliimasoojenemise konverentsile“. See lendas viimati kaks nädalat enne konverentsi ja Müncheni lumetormi. Lennufirma kinnitas, et video avaldamise kuupäeva paiku ei olnud seda lennukit plaanitud reisile Dubaisse ega mujale. Lennuk lihtsalt seisis angaari mahutavuse tõttu Müncheni lennujaama perroonil.