Järgmisest aastast hakkab postitaja väitel koroona vastu vaktsineerimine muutuma kohustuslikuks. „Nagu täpne kellavärk, üks ajastus, üks lugulaul – ka Lätis algas utopismi uus propaganda! Kas võtad kokteili või teeme tasalülituse. Kas oled meiega või vastu. Valmistatakse ette 100% utiliseerimist nii Eestis kui Lätis,“ seisab postituses.

„Infektsioonhaiguste arst: kõik peaksid sel sügisel vaktsineerima,“ kirjutab postitaja. Sellele järgnevad väljavõtted 2022. aasta augustis Läti riikliku immuniseerimisnõukogu ekspertide öeldust. Eelmisel aastal soovitati kõigil Läti elanikel vaktsineerida.

Faktid

  • Vaktsineerimine on Eestis vabatahtlik.

  • Immunoprofülaktika ekspertkomisjon soovitab sel sügisel-talvel koroonaviiruse vastu vaktsineerida riskirühmadesse kuuluvatel inimestel tingimusel, et viimasest vaktsineerimisest või läbipõdemisest on möödunud vähemalt kuus kuud või inimene ei ole siiani vaktsineeritud või haigust läbi põdenud.

  • Postituses on fotod vaktsineerimispassidest, mille blankett on tehtud selleks, et oleks võimalik registreerida erinevatel aastatel tehtud COVID-19 vaktsineerimisi. Kaheksa doosi pole kohustuslikud.

  • Postituses kasutatud väljavõtted eelmise aasta Läti immunoloogiaekspertide öeldust ning vanad fotod USA CDC (Centers for Disease Control and Prevention) vaktsineerimispassidest ja Kataloonia kohalikust vaktsineerimisrakendusest ei tõesta, et koroonaviiruse vastu vaktsineerimine saab olema kohustuslik või et oleks vaja teha kaheksa doosi. Ükski „tõend“ ei ole ka kuidagi seotud Eestiga.

„Immunoprofülaktika ekspertkomisjon soovitab sel sügisel-talvel keskenduda COVID-19 vastasel vaktsineerimisel riskirühmadesse kuuluvatele lastele ja täiskasvanutele tingimusel, et viimasest vaktsineerimisest või läbipõdemisest on möödunud vähemalt kuus kuud või inimene ei ole siiani vaktsineeritud või haigust läbi põdenud. Riskirühmadesse kuuluvad kõik üle 60-aastased, hoolekandeasutuste kliendid ja töötajad, raskete krooniliste haigustega lapsed ja täiskasvanud,“ selgitas terviseameti nakkushaiguste epidemioloogia osakonna peaspetsialist Irina Filippova.

„Riskirühmadesse mittekuuluvatele lastele ja 18–60-aastastele täiskasvanutele pole vaktsineerimine vajalik,“ lisas Filippova.

COVID-19 vaktsiini võib manustada gripivaktsiinidega samaaegselt või ükskõik millise intervalliga. Vaktsineerida saab perearsti juures, haiglate jt eriarstiabi osutavate asutuste vaktsineerimiskabinettides ning apteekides.

Terviseameti kinnitusel ei plaani riik kõigile elanikele kaheksat vaktsiinidoosi. Kuna vaktsineerimine ei ole kohustuslik, ei ole ka kaheksa doosi kuidagi moodi kohustuslik. „Lisadoos võib olla vajalik immuunpuudulikkusega inimesele, kuid seda otsustab igal konkreetsel juhul inimese raviarst,“ selgitas Filippova.

Kodanikud leiavad kõige kiiremini üles vaktsineerimisinfo terviseameti kodulehelt. Riskirühmad on täpselt välja toodud koroonaviiruse vastase vaktsineerimise juhendis. Riskirühma kuuluvuse kohta võib nõu pidada oma perearsti või raviarstiga.

Postituses kasutatud fotodel on USA CDC COVID-19 vaktsineerimispass ja Kataloonia vaktsineerimisrakendus. Need fotod väidetavatest tõenditest ringlesid sotsiaalmeedias juba 2021. aastal. Seega ei tõenda need postitaja väidet, et „plaanitakse kaheksat doosi“ või et vaktsineerimine muutub järgmisest aastast kohustuslikuks.

Kuvatõmmised väidetavatest tõenditest, et kaheksa koroonavaktsiini doosi saab kohustuslikuks. Need on fotod Kataloonia vaktsineerimisrakendusest.

Kahel fotol ekraanidest, millel on näha listi kaheksa võimaliku vaktsiinidoosiga, on Kataloonia vaktsineerimisrakendus. Rakendus on töötanud alates 2015. aastast ja see ei kehti Euroopa Liidus. Rakendus töötati välja enne koroonapandeemiat ja selle algne eesmärk oli teha ülevaade vaktsineerimistest teiste haiguste vastu. Koroonapandeemia alguses lisati nimekirja ka koroonavaktsiini andmed.

Kuvatõmmised väidetavatest tõenditest, et kaheksa koroonavaktsiini doosi saab kohustuslikuks. See on foto USA CDC vaktsineerimispassist.

Kolmandal fotol on USA CDC vaktsineerimispass, millel on näha listi kümne võimaliku doosiga. Filippova sõnul ei tähenda list mitme vaktsiinidoosiga seda, et need doosid peavad olema manustatud samal ajal. Blankett on tehtud selleks, et oleks võimalik registreerida erinevatel aastatel tehtud COVID-19 vaktsineerimisi. USA vaktsineerimissoovituste kohta saab lugeda siit.

Otsus: vale. Vaktsineerimine on Eestis vabatahtlik. Eestis pole inimestel vaja teha kaheksat vaktsiinidoosi. Sel sügisel-talvel soovitatakse koroonaviiruse vastu vaktsineerida riskirühmadesse kuuluvad lapsed ja täiskasvanud tingimusel, et viimasest vaktsineerimisest või läbipõdemisest on möödunud vähemalt kuus kuud või inimene ei ole siiani vaktsineeritud või haigust läbi põdenud. Postituses kasutatud tõendid ei ole kuidagi seotud Eestiga ja on pärit 2022. ja 2021. aastast.