„Viimane uudis oli see, et Ukraina piloodid on lõpetanud väljaõppe Ühendkuningriigis ning jätkavad treeninglendudega Taanis. Spekuleeritakse, et öine rünnak Krimmile korraldati lennukitega F-16. Tegemist on Ukraina jaoks modifitseeritud lennukitega. Kommentaarides märgitakse samuti, et F-16 on juba Ukrainas,“ seisab Eestineni artiklis.

Faktid

  • Videos pole „Ukraina jaoks modifitseeritud“ F-16 hävitaja, vaid tehisaru ehk AI-ga genereeritud lennuki kujutis. Tegu on rõivareklaamiga.

  • Video on loonud Ukraina rõivafirma Aviatsiya Halychyny, et reklaamida videos olevat jopet.

  • Video ei kinnita F-16 hävitajate saabumist Ukrainasse.

Ukraina rõivafirma Aviatsiya Halychyny (Авіація Галичини) avaldas 27. novembril reklaamklipi, milles on näha tehisaruga genereeritud Ukraina värvides F-16 hävituslennukit. Videos kannab mees jopet „KINGS OF THE SKY“, mida firma müüb oma kodulehel.

22. detsembril ütles Hollandi peaminister Mark Rutte telefonikõnes Volodõmõr Zelenskile, et esimesed F-16 hävitajad jõuavad Ukrainasse tõenäoliselt lähipäevil. 23. detsembril ütles USA õhuväe minister Frank Kendall, et USA päritolu F-16 hävituslennukid jõuavad Ukrainasse parimal juhul alles mitme kuu pärast.

Seni pole ühtegi kinnitust, et F-16 hävitajad on jõudnud Ukrainasse.

Otsus: vale. Videos on näha tehisaruga genereeritud F-16 hävitajat. See on jopereklaam, mille on loonud Ukraina rõivafirma Aviatsiya Halychyny. Video ei kinnita F-16 hävitajate saabumist Ukrainasse.