Valeinfo Facebookis.
Valeinfo Facebookis.

Faktid

  • Piltidel olevad aadressid on Eesti välisesindused USAs - üks suursaatkond ja kaks peakonsulaati.

  • Sarnaselt Eesti andmebaasidele, on riigiasutused teiste ettevõtetega ühes süsteemis saadaval, kuid see ei tähenda, et tegemist oleks äriüksusega.

  • D&B – peale selle, et see koondab eraettevõtete teenuseid – teenindab ka avaliku halduse sektorit. Seetõttu on seal praktiliselt kõik esindused, millel on füüsiline aadress.

D&B on sarnane Eesti ettevõtete andmebaasidele. Näiteks Teatmik, Krediidinfo või Storybook. Sellistes andmebaasides ongi riigiasutused ka esitatud, sest neil on sarnaselt erafirmadele füüsiline aadress, töötajad, erinevad tarned ja teenused ja nii edasi.

Ehk D&B andmebaasis olevad vasted nimega Republic of Estonia on Eesti riigiasutused.

“Piltidel kirjas olevad aadressid on Eesti Vabariigi esindused USAs”, kinnitab ka välisministeeriumi meedianõunik Kerstin Meresma. Eestil on Ameerika Ühendriikides üks suursaatkond, Washingtonis ja kaks peakonsulaati, millest üks asub New Yorgis ja teine San Franciscos.

Tegemist ei ole sugugi uue või võõra vandenõuteooriaga - Facebooki otsingutulemused näitavad, et juba viis aastat tagasi levisid postitused selle kohta, kuidas Eesti ei olegi riik vaid äriettevõte. 

“[...] tahaks soovida kõikidele, kes täna Eesti Vabariigi Iseseisvuspäeva vorsti, juustu ja muu mürgisöögiga tähistasid või hetkelgi veel pokaalipõhja viimsest alkolonksust lõpuni on limpsimas, kaineks saamist ja mõistmist, et tegelikkuses on kõik kohalikud maalased aga vaid ühe äriettevõtte D-U-N-S koodi omava AS Eesti Vabariigi ja veelgi täpsemalt, selle juhtkonna, ehk nn. petlikult väljendatuna "valitsuse" omand, [...]” 

DUNS-kood on üheksast numbrist koosnev jada, mida kasutatakse äripartnerite tuvastamiseks. Selle olemasolu ei tähenda enamat, kui et D&B platvorm on määranud asutusele identifitseerimisnumbri. 

Otsus: Eksitav. Eestil on USAs mitu diplomaatilist esindust, mistõttu tulevad nende aadressid ka ettevõtete andmebaasides välja. Tegelikult ei ole tegemist ettevõtetega vaid riigiasutustega.