Enne Brauerit postitanud kasutaja uurib hoopis, millal nukk Eestis saadaval on. Kolmas kasutaja kirjutas juurde saateteksti „Väärakad. Väärastunud maailmas“. Vaatamata tekkinud pahameele, ei ole Mattel (firma, mille alla kuulub Barbie kaubamärk) sellist nukku tootnud.

Pilt lapseootel nukust ei ole päris - tegemist on AI loominguga

Faktid

  • Foto on pärit Instagrami kontolt, mis loob AI-abil ebatavalisi mänguasju, mida tegelikult olemas ei ole.

  • Mattel ei ole pildil olevat nukku loonud ega tootnud.

  • Ka varem levis valeinfo lapseootel Ken-nuku kohta, kuid siis oli materjal võetud satiirilehelt Babylon Bee.

Google Reverse Image Search näitab, et pilt postitati esialgu instagrami kontole the.forbidden.toys 26. oktoobril 2023. aastal. Ka postituse juurde on selle autor märkinud teemaviited #ai ja #aiart ehk, et tegemist on tehisintellekti abil loodud sisuga.

Teemaaviited pildi pealkirjas viitavad samuti sellele, et autor on kasutanud tehisintellekti selle loomiseks.

Matteli Euroopa, Lähis-Ida ja Aafrika piirkonna esindaja Maria Psallidam kinnitas Eesti Päevalehe faktikontrollile, et tegemist ei ole ei Matteli ega Barbie seeria alla kuuluva tootega. 

2022. aasta suvel levis samuti sarnase sisuga valeväide, kuid tookord oli tegemist Babylon Bee väljaande tehtud videoga. Babylon Bee on ingliskeelne lehekülg, mis kirjeldab end kui "maailma parimat satiirilehte, mis on kõigis oma tõeväidetes täiesti eksimatu". Lehekülje loodud satiirivideot levitasid ka Eesti kasutajad. 

Otsus: Vale. Sotsiaalmeedias leviv pilt on loodud AI ehk tehisaru abil. Mattel ei tooda “lapseootel Ken” nukku.