“Lääne irve. Eesti takistab venemaalastel presidendivalimistel hääletada”. Vene propagandakanalid levitasid massiliselt Eesti kohta valeinfot.

Muuhulgas ilmus Vene meedias 16. märtsil teade, et üks Eestis elav naine „saadeti riigist välja, sest ta abistas Donbassi ohvreid ja hoolitses Nõukogude sõdurite haudade eest“. Väidetav pommuudis tuli Venemaa inimõiguste volinikult Tatjana Moskalkovalt valimispäeva eel. Tegu on valeinfoga. Kedagi Vene „valimiste“ ajal Eestist välja ei saadetud ega „küüditatud“.

Väidetavalt palus “deporteeritud naine” abi Jaanilinna valimispunktis. Hiljem selgus, et jutt käib kremlimeelsest aktivistist Zoja Paljamarist, kelle elamisloa tühistas politsei juba mullu juulis. Juhtum pole kuidagi seotud “presidendivalimistega”.

Mis eelmisel nädalal Putini „valimiste“ ajal tegelikult toimus? Kuidas otsustas Venemaa oma Eestis toimunud „valimisi“ propagandas ära kasutada ja kas see õnnestus? Kas Venemaa üritab oma „valimiste“ abil Eesti ühiskonda tülli ajada?

Kõigest sellest ja muust, mis on viimastel nädalatel Eesti valeinfomaastikul toimunud, räägime lähemalt „Valeinfo: paljastatud!“ podcastis.

„Valeinfo: paljastatud!“ podcast on eetris üle nädala. Eelmisi episoode on võimalik järele kuulata Delfi Taskust, Spotifyst ja Apple Podcastist.