Videos räägivad Koos erakonna juhtfiguur Oleg Ivanov ja erakonna liige Ülle Pukk. Nad intervjueerivad Venemaa kremlimeelset aktivisti Nikolai Starikovi, kes korduvalt rõhutas intervjuus, et Ukraina pole iseseisev riik, vaid on Veneemaa “oma”, ja edastas muid Kremli narratiive.  

Video teises pooles näitab Oleg Ivanov telefonist kuvatõmmist, millel on näha väidetavalt RusDelfis ilmunud pealkirja “ВИДЕО | Хуйло обратился к общественности в связи с терактом в „Крокус Сити Холла”” (VIDEO | Huilo pöördus avalikkuse poole seoses terrorirünnakuga Crocus City Hallis).

„Putin - huilo“ on populaarne Putini-vastane väljend üle maailma. See sai populaarseks 2014. aasta Ukraina revolutsiooni ja sellele järgnenud Krimmi okupeerimise ja annekteerimise ajal. Kuvatõmmisel kasutatud sõna on sisult vulgaarne ja viitab mehe suguelundile. 

“Just praegu, kui on vaja vähemasti inimlikult suhtuda tragöödiasse, halvustavad nad otse esilehel roppustega naaberriigi presidenti. Mida nad loodavad?” küsis Ivanov.  

Oleg Ivanov näitamas kremlimeelsele aktivistile Nikolai Starikovile võltsitud RusDelfi pealkirja.

Faktid

  • RusDelfis pole ilmunud artiklit pealkirjaga „Huilo pöördus avalikkuse poole seoses terrorirünnakuga Crocus City Hallis“. Tegu on võltsinguga.

  • Delfi süsteemi andmelogi ja avalikult kättesaadav veebiarhiiv tõendavad, et artikli pealkirjas on algusest peale olnud sõna „Putin“.

RusDelfis pole ilmunud sellise väljendiga peakirja. Seda kinnitab esiteks Delfi süsteemi andmelogi, millest nähtub, et artikli pealkiri on algusest peale olnud „ВИДЕО | Путин обратился к общественности в связи с терактом в „Крокус Сити Холле““ (VIDEO | Putin pöördus avalikkuse poole seoses terrorirünnakuga Crocus City Hallis).

Ka avalikult kättesaadav veebiarhiiv WayBackMachine näitab, et 23. märtsil, mil artikkel ilmus, oli pealkirjas kasutatud sõna „Putin“.

RusDelfi peatoimetaja Andrei Šumakov kinnitas, et RusDelfis pole sellise pealkirjaga artiklit ilmunud.

„Olen vaadanud võltsingu autorite kasutatud uudist, uurinud meie admin-süsteemi nn logisid, kus on näha kõiki veebilehel tehtud muudatusi ja olen rääkinud ka uudise autoriga. Võin 100% garanteerida, et meil sellist pealkirja ilmunud ei ole. RusDelfi portaalis ei ilmu pealkirjades ilma tärnideta vulgaarset sõnavara põhimõtteliselt – meil on eri vanuses lugejad ja me saame piirata ligipääsu mõnele saidi siselehele, kuid mitte esilehele, kus selline pealkiri võiks olla nähtav,“ kommenteeris Šumakov.

„Kuid ma lisan siiski, et meie toimetus suhtub Vladimir Putinisse kui inimesse, kes on oma riigis jõuga opositsiooni maha surunud; tapnud, vangistanud või surunud riigist välja teisitimõtlejaid; rünnanud naaberriiki ja kelle südametunnistusel on kümned tuhanded hävitatud elud. Ta on muutnud vaatemänguks igasugused demokraatlikud väärtused nagu sõltumatud kohtud ja vabad valimised. Nüüd siis tema järgijad ning austajaid lavastavad samasugust vaatemängu oma YouTube’i kanalitel, lihtsalt väänavad meie uudiseid ja toodavad võltsinguid,“ lisas Šumakov.

Kuvatõmmis RusDelfi artiklist, mille põhjal tehti võltsing.

Otsus: vale. RusDelfis pole ilmunud artiklit pealkirjaga „Huilo pöördus avalikkuse poole seoses terrorirünnakuga Crocus City Hallis“. Tegu on võltsinguga. Delfi süsteemi andmelogi ja avalikult kättesaadav veebiarhiiv tõendavad, et artikli pealkirjas on algusest peale kasutatud sõna „Putin“.