Portaali sõnul eemaldatakse sotsiaalmeediast Moskva terrorirünnakust avaldatud videoid, „kuna need on niivõrd halvasti tehtud“. Videotes on väidetavalt näha arvutiga genereeritud „võltsitud valgeid sädemeid“.

Telegrami tekst pärineb ameeriklase Miles Mathisi blogist, kes levitab vandenõuteooriaid ja viimasel ajal ka Kremli-meelseid seisukohti.

Faktid

  • 22. märtsil toimus Moskvas terrorirünnak, milles sai surma üle 130 ja vigastada üle 120 inimese.

  • Ei ole ühtegi tõendit, et Moskva terrorirünnakut poleks tegelikult toimunud või et see oleks Hollywoodi „lavastus“.

22. märtsil toimus Venemaal Moskva oblastis Krasnogorskis asuvas Crocus City Hallis terrorirünnak. Rünnak algas kohaliku aja järgi umbes kell 20, vahetult enne seda, kui pidi algama bändi Picnicu kontsert. Tulistamise hetkel võis saalis viibida üle 6000 inimese, kõik piletid olid välja müüdud.

Videomaterjali ja tunnistajate ütluste järgi sisenesid neli relvastatud meest hoonesse ja hakkasid automaatrelvadest tulistama. Pealtnägijad teatasid ka plahvatusest ning hoones puhkes tulekahju, mille tagajärjel varises osaliselt sisse katus. Rünnakus hukkus vähemalt 139 inimest. Venemaa meedia väitis 28. märtsil, et veel 100 inimest on kadunud.

Moskvas toimunud terrorirünnakut on ulatuslikult dokumenteerinud ja seda kajastas nii Venemaa kui Lääne meedia. Terrorirühmitus ISIS võttis rünnaku omaks 22. märtsi õhtul. Järgmisel päeval avaldas Islamiriigiga seotud uudisteagentuur Amaq terroriorganisatsiooni pika avalduse ja kehakaamera salvestuse rünnakust. 

Mitu faktikontrollimise väljaannet on väidetavaid videoid, mis tõendavad rünnaku “lavastamist”, ümber lükanud

Otsus: vale. 22. märtsil toimus Moskvas terrorirünnak, milles sai surma üle 130 inimese. Ei ole ühtegi tõendit, et Moskva terrorirünnakut poleks tegelikult toimunud või et see oleks “lavastatud”.