Lisaks sellele on valijale loodud ka eraldi e-hääletuse kontrollrakendus, mille saab tõmmata oma mobiiltelefoni ja pärast e-hääletamist kontrollida, et hääl on jõudnud õigesse kohta ja seda ei ole muudetud.

Alo Einla

„20 aastaga on tehniline köögipool muutunud väga palju. Peamiselt tähendab see seda, et e-valimised ei ole õhinapõhine projekt, vaid oleme mehitanud mitmeliikmelise tiimi, kes tegeleb aasta ringi e-valimiste süsteemide arendamisega. Kui valimised on lähedal, läheb kogu RIA fookus sellele ühele üliolulisele tegevusele, nii-öelda kuumal perioodil mobiliseerub kogu maja selle taha, et kõik toimiks valimistel õlitatult,“ mainib Einla.

Paigas on ka protseduurid, kuidas tagada, et kõik sujuks: nii on näiteks RIA-s kehtestatud nii-öelda nelja silma printsiip ehk ühtegi töölõiku ei tee vaid üks inimene, alati on selleks meeskond. Hääleurn on jagatud mitme serveri vahel, samuti on serveritel valimiste perioodiks lisatud nii video- kui ka politseivalve ja häältega urn liigub valimiste päeval ka lugemisele politseieskordi saatel ning internetti ühendamata.

Pikemalt kuula e-valimiste arutelu saate „Olukorrast digiriigis“ uuest lindistusest!

Arne Koitmäe

Jaga
Kommentaarid