13-sekundiline video hakkas esmalt levima X-is (endine Twitter) 6. juunil. Video allikas oli kanal „RNCResearch“, mis on USA vabariiklaste nn kiirreageerimiskonto. Hiljem levitasid videot arvukad vabariiklaste kanalid. Telegramis hakkasid videot levitama Kremli-meelsed kanalid ja väljaanded.

Faktid

  • USA president Joe Biden külastas juuni alguses koos abikaasaga Prantsusmaal toimunud Normandia dessandi 80. aastapäeva üritust. Neid võtsid vastu Prantsusmaa president Emmanuel Macron koos abikaasaga.

  • Sotsiaalmeedias hakkas levima lühike video üritusest koos väitega, et Biden proovis istuda toolile, mida tegelikult tema selja taga ei ole.

  • Populaarne video on lõigatud nii, et see lõpeb täpselt enne seda, kui Biden, Macron ja nende abikaasad istuvad kõik koos toolidele maha.

  • Ka lõigatud videos on näha, et Bidenite ja Macronide selja taga on toolid.

Normandia dessandi 80. aastapäeva üritust kandsid üle arvukad meediaväljaanded. Ülekannetest on näha, et Macron andis pärast oma sõnavõttu mitmele Teise maailmasõja USA veteranile Prantsusmaa kõrgeima teenetemärgi. Biden järgnes Macronile üle lava ja tervitas samuti iga veterani.

Pärast tseremooniat läksid Macron ja Biden tagasi koos abikaasadega oma toolide ette seisma. Populaarses lühikeses videos on esmapilgul neid toole keeruline märgata. Pärast toolide ette jõudmist hakkas Biden istuma, kuid korraks kõhkles, sest teised seisid edasi. Ent paari sekundi möödudes istusid toolidele nii Macronid kui Bidenid.

Ka populaarses sotsiaalmeediavideos on näha, et Bidenite ja Macronide taga seisavad toolid.

Populaarne videolõik on võetud väljaande The Times ja The Sunday Times YouTube’i otseülekandest. Toolile istumise hetk algab ülekandes ajast 4:16:21. Ülekande ajaks 4:16:41 on nii Bidenid kui Macronid toolidele istunud.

Üritust kandis otse üle ka Valge Maja. Toolidele istumise hetk algab selles 34:23, ent 34:37 ajal näitavad kaamerad laval toimuvat n-ö lavalolijate selja tagant. Ka siin on selgelt näha, kuidas Biden ja teised istuvad nende taga olevatele toolidele.

Kuvatõmmised Valge Maja otseülekandest. Hetk, kui kõik neli inimest olid just istunud toolidele. Ajakood videos: 34:41

Istumise hetke on selgelt näha erinevate kaameranurkade alt ka NBC News ja Guardian News otseülekannete salvestustes. Tõenäoliselt jäi Joe Biden istumise ajal korraks seisma, sest just sel hetkel hakati kuulutama välja järgmist kõnelejat – USA kaitseministrit Lloyd Austinit. Ta kuulas esineja nime ära ja istus toolile.

Otseülekannetest on näha, et USA president kuulas kõiki külaliste kõnesid ning ei lahkunud kordagi ürituse jooksul. Seega ei vasta tõele Eestineni väide, et Joe Bideni abikaasa Jill Biden viis presidendi minema pärast „olematule toolile“ istumist. Peagi kõneles samas puldis Joe Biden ise.

Otsus: vale. Joe Biden, Emmanuel Macron ja nende abikaasad viibisid juuni alguses Normandia dessandi 80. aastapäeva üritusel. Biden ei üritanud seal istuda „olematule toolile“. Otseülekannete salvestused ja ka viraalne sotsiaalmeediavideo ise tõendab, et Bideni selja taga seisis tool ja ta istuski sellele maha.