Väidetakse, et Nestlé ja PepsiCo on korporatsioonid, mis lisavad seda oma toodetesse, et „inimkonda vaikimisi kannibalismi kallutada“.

Kuvatõmmis Facebooki postitusest

Faktid

  • HEK-293 ei ole maitsetugevdaja ja seda ei kasutata toidutoodetes ega jookides

  • HEK-293 rakke kasutatakse laialdaselt teadusuuringutes

Tartu Ülikooli farmakoloogia ja molekulaarse toksikoloogia professor Allen Kaasik ütles, et HEK-293 (Human Embryonic Kidney 293) rakke kasutatakse väga laialdaselt teadusuuringutes rakubioloogiast kuni uute ravimite otsinguteni. Ta selgitas, et HEK-293 on inimese embrüonaalsetest neerurakkudest pärinev rakuliin, mida on geneetiliselt muudetud, et muuta rakuliin surematuks. „See tähendab, et need rakud saavad paljuneda määramatult kaua, mis teeb nad teadusuuringute jaoks äärmiselt väärtuslikuks,“ ütles Kaasik.

2021. aastal kirjuta Reuters, kuidas see PepsiCot puudutav valeinfo kampaania sai alguse USA-s tegutsevast abordivastasest organisatsioonist. PepsiCo kinnitas siis Reutersile, et nad ei kasuta HEK-293 rakke ei oma teadusuuringutes ega toodetes.

Nestlé Baltics esindaja kinnitas Päevalehe faktikontrollile, et Nestlé tooted ei sisalda HEK-rakke ning Nestlé ei kasuta ka HEK-rakke oma teadusuuringutes.

Otsus. Vale. HEK-293 ei ole maitsetugevdaja ja seda ei kasutada jookides ega toidutoodetes komponendina.