FBI avaldas eelmisel nädalal andmeid Venemaa propagandaoperatsioonidest USAs ja Euroopas. USA valitsus süüdistab kaht Vene kodanikust Russia Today töötajat varjatud infooperatsioonides ja USA valimistesse sekkumises. Samuti arestiti üle 30 nn Doppelgängeri internetidomeeni, mis jäljendasid suurte meediaväljaannete, sh Delfi välimust propaganda levitamiseks lääneriikides.

„Esiteks peame diskrediteerima USA-d, Suurbritanniat ja NATO-t ja teiseks veenma sakslasi vastanduma ebaefektiivsele sanktsioonipoliitikale,“ tsiteeris FBI Venemaa sisedokumente.

Värske FBI toimiku kohaselt on Venemaa propagandaagentuur tuvastanud vähemalt 2800 suunamudijat kogu maailmas võimalike kandidaatidena, kes võiksid propageerida venemeelseid narratiive.

FBI valduses olevad Vene dokumendid tõendavad, et Venemaa tegutseb lääne suunal varjatult ja eesmärgiga peita igasugused sidemed Kremliga, sest Kremlit enam ei usaldata, aga „sõltumatuid suunamudijaid“ küll.

Millised agentuurid ja isikud tegutsevad USA ja Euroopa suunal? Millega tegeleb Venemaa Sotsiaalse Disaini Agentuur? Kuidas sai USA paremäärmuslikust Tenet Media projektist miljonite jälgijatega Venemaa rahastatud Kremli hääletoru? Miks on Saksamaa Venemaa jaoks kõige olulisem ja haavatavam lüli Euroopas?

Kõike seda ja muudki arutavad uues „Valeinfo: paljastatud!“ osas uuriv ajakirjanik Martin Laine ja faktikontrollimise ja valeinfo reporter Marta Vunš.

„Valeinfo: paljastatud!“ podcast on eetris üle nädala. Eelmisi episoode saab järele kuulata Delfi Taskust, Spotifyst ja Apple Podcastist.