RETSEPTID | Toidud, mida lapsed päriselt söövad
Iga lapsevanem teab, et olenemata vanusest on lapsi pigem keeruline tavatoitu sööma meelitada ning eriti siis, kui pakutakse tervislikumaid ja köögiviljarohkeid toite. Igal lapsel on oma eelistused ja toidud, mida ta välistab, ning keeruline on leida roogasid, mida kõik peres hea meelega sööma nõustuksid.
Toidublogija, -fotograaf ja -stilist, paljude kokaraamatute autor ning kolme lapse ema Tuuli Mathisen
Üldiselt on minu laste söömine mulle parajalt peavalu põhjustanud. Kolme lapse peale on kõigil mingil ajal mingid kiiksud ja pretensioonid olnud. Ise olen neile kogu aeg väga laia valikut maitseid ja toite pakkunud, samal ajal püüdes neid mitte sundida, et ma neile traumat ei tekitaks.
Õnnelikud on need vanemad, kelle lapsed on altid uusi maitseid proovima.
Tean, et mingis vanuses – ja minu kogemuse järgi lasteaiaeas – kipub lastes tekkima väga tugev konservatiivsus: eelistatakse tuttavaid ja turvalisi maitseid ning uute maitsetega ollakse väga ettevaatlik. Kindlasti on erandeid ja õnnelikud on need vanemad, kelle lapsed on altid uusi maitseid proovima.
Uudishimu uute maitsete vastu tekkis minu lastel uuesti teismeliseeas ja nüüd on nad pigem uhked, et on palju eri maade kööke ja maitseid läbi proovinud. Ja julgevad proovida – või pigem isegi otsivad – uusi maitseid, mida maitsenäsadesse talletada.
Kui aga rääkida meie pere nüüd juba päris suurte laste lemmikutest läbi aja, siis paraku annab tunda see, et tööga seotult ja ka lihtsalt uudishimust olen ise olnud suur katsetaja. Eriti peale toidublogi ja retseptiloomega tegelema hakkamist on toitude valik olnud kodus väga mitmekesine. Seetõttu on meie peres tekkinud huvitav nähtus: lapsed on õnnelikud pigem siis, kui saavad mingit tuttavat ja vana lemmiktoitu.
Meie peres on tekkinud huvitav nähtus: lapsed on õnnelikud pigem siis, kui saavad mingit tuttavat ja vana lemmiktoitu.
Üks läbi aegade lemmiktoite on ise keedetud borš, mida lapsed punaseks supiks kutsusid. Borši valmistasin üsna teadlikult ja sageli, sest muidu mitte kõige suuremad köögiviljasõbrad sõid ohtralt eri köögivilju sisaldavat borši suurima heameelega.
Kodune kanasupp klimpide või nuudlitega on samuti üks toite, mida teeme ikka ja jälle. Vanadest klassikalistest roogadest on populaarsed veel hakklihakaste ja muidugi pastad. Sulajuustu- või toorjuustu-singipasta on alati soosik, olles samal ajal ka argiõhtu päästja, sest valmib tõesti lihtsalt ja kiiresti. Üheks viimaste aastate lemmikuks on aga saanud Korea krõbekana, mida on hakatud kõige sagedamini tellima siis, kui lasen neil ise otsustada, mida täna söögiks teen.
Toidublogija, -fotograaf ja -stilist, kokaraamatute autor ning kahe lapse ema Britt Paju
Siinsed toidud on lihtsad, aga väikese vimkaga. Meil kodus lähevad need igatahes iga kell kaubaks. Mu lapsed on juba teismelised ja neile meeldivad vürtsikad road, kuid kes liigset särtsu ei soovi, saab mugandusi teha. Ja eks mannavahtu võib samuti täisteramannaga teha, aga meie teeme nii. Täisterapastat õnnestub kodustele lihtsalt sellisel kujul serveerida, aga mannavahuga trikitada ei saa, sest maitse polevat siis õige.
Toidublogija ja kolme lapse ema Aet Trisberg
Meie kolme lapsega peres on tavaline, et mitu korda nädalas on õhtusöögiks mõni Aasia toit. Reisidel kogutud lemmiktoidud on vaja kodus järele proovida ja mitu neist ongi jäänud meie pere menüüsse. Suurematele lastele maitseb enamik Aasia toite ning nende maitsemeeled on niivõrd treenitud, et tšillit ei kardeta – pigem küsitakse vahel isegi juurde.
Laulja ja kolme lapse ema Evelin Samuel-Randvere
Kõige aluseks on hea tooraine. Kui kõik hästi läheb, saad seda lasanjet tehes roa, mille kohta pereliikmed ütlevad: sinu lasanje on kõige parem ja parem kui Itaalias. Lastele meeldib väga ka Johani pasta. Selleks tuleb võtta meelepärased makaronid, kaks purki Eesti tomatipastat ja ricotta. Pane pannile tomatipasta ja ricotta, sega läbi, lisa mozzarella-tükke ning sega kõik kokku. Lisa veidi soola. Küpseta kastet pannil, kuni makaronid keevad, siis võta kõik pliidilt ja sega kokku. Peale lisa head oliiviõli ja basiilikulehti, ning kui keegi soovib, siis ka riivitud parmesani.