Toidublogija, -fotograaf ja -stilist, paljude kokaraamatute autor ning kolme lapse ema Tuuli Mathisen

Tuuli Mathiseni lapsed on juba päris suured ja vahepealsete tagasihoidlike toitumisharjumuste kiuste uhked, et on palju eri maade kööke ja maitseid läbi proovinud.

Üldiselt on minu laste söömine mulle parajalt peavalu põhjustanud. Kolme lapse peale on kõigil mingil ajal mingid kiiksud ja pretensioonid olnud. Ise olen neile kogu aeg väga laia valikut maitseid ja toite pakkunud, samal ajal püüdes neid mitte sundida, et ma neile traumat ei tekitaks.

Õnnelikud on need vanemad, kelle lapsed on altid uusi maitseid proovima.

Tuuli Mathisen

Tean, et mingis vanuses – ja minu kogemuse järgi lasteaiaeas – kipub lastes tekkima väga tugev konservatiivsus: eelistatakse tuttavaid ja turvalisi maitseid ning uute maitsetega ollakse väga ettevaatlik. Kindlasti on erandeid ja õnnelikud on need vanemad, kelle lapsed on altid uusi maitseid proovima.

Uudishimu uute maitsete vastu tekkis minu lastel uuesti teismeliseeas ja nüüd on nad pigem uhked, et on palju eri maade kööke ja maitseid läbi proovinud. Ja julgevad proovida – või pigem isegi otsivad – uusi maitseid, mida maitsenäsadesse talletada.

Kui aga rääkida meie pere nüüd juba päris suurte laste lemmikutest läbi aja, siis paraku annab tunda see, et tööga seotult ja ka lihtsalt uudishimust olen ise olnud suur katsetaja. Eriti peale toidublogi ja retseptiloomega tegelema hakkamist on toitude valik olnud kodus väga mitmekesine. Seetõttu on meie peres tekkinud huvitav nähtus: lapsed on õnnelikud pigem siis, kui saavad mingit tuttavat ja vana lemmiktoitu.

Meie peres on tekkinud huvitav nähtus: lapsed on õnnelikud pigem siis, kui saavad mingit tuttavat ja vana lemmiktoitu.

Tuuli Mathisen

Üks läbi aegade lemmiktoite on ise keedetud borš, mida lapsed punaseks supiks kutsusid. Borši valmistasin üsna teadlikult ja sageli, sest muidu mitte kõige suuremad köögiviljasõbrad sõid ohtralt eri köögivilju sisaldavat borši suurima heameelega.

Kodune kanasupp klimpide või nuudlitega on samuti üks toite, mida teeme ikka ja jälle. Vanadest klassikalistest roogadest on populaarsed veel hakklihakaste ja muidugi pastad. Sulajuustu- või toorjuustu-singipasta on alati soosik, olles samal ajal ka argiõhtu päästja, sest valmib tõesti lihtsalt ja kiiresti. Üheks viimaste aastate lemmikuks on aga saanud Korea krõbekana, mida on hakatud kõige sagedamini tellima siis, kui lasen neil ise otsustada, mida täna söögiks teen.

Korea vürtsikas krõbekana

Meie pere üks kindlaid lemmikuid, mis ikka ja jälle kordamisele tuleb. Seda kanarooga tellitakse sageli. Siin on võtmekomponendiks Korea tšillipasta gochujang, mis annab toidule Korea köögile iseloomuliku ja selgelt eristuva väga mõnusa vürtsika umamise maitse. Kuna kõik lapsed on maast madalast vürtsika toiduga harjunud, siis ei pelga nad ka seda üsna särtsaka iseloomuga toitu. Retseptist jagub neljale.

600 g kanafileed või nahata ja kondita kana kintsuliha

2 tl seesamiõli

½ tl soola

½ tl jahvatatud ingverit

1 dl maisitärklist

värskelt jahvatatud musta pipart

õli praadimiseks

Vürtsikas gochujang’i-kaste

3 sl mett

3–4 sl sojakastet

3 sl vett

2–3 sl gochujang’i-pastat

2 sl riisi- või veiniäädikat

1 tl seesamiõli

1 sibul, hakituna

2–3 küüslauguküünt, hakituna

pöidlasuurune jupp ingverit hakituna

1 tl maisitärklist

serveerimiseks seesamiseemneid ja hakitud rohelist sibulat

Tükelda kana parajateks tükkideks. Tõsta kaussi ning lisa seesamiõli, sool, jahvatatud ingver ja pipar. Sega läbi. Lisa tärklis ja sega nii, et kanatükid oleksid ühtlaselt tärklisega kaetud.

Kana küpsetamiseks on kaks võimalust. Kanatükid võib praadida õli sees pannil või valmistada kuumaõhufritüüris. Viimasel juhul oleks hea tärklisega kanatükkidele veidi õli juurde segada, et tärklisekihil oleks võimalik krõbedaks küpseda. Pannil tuleks kanatükke praadida mõni minut, kuni need on kuldsed ja läbi küpsenud. 200-kraadises kuumaõhufritüüris tuleks kanatükke esmalt kaheksa minutit küpsetada, siis ümber keerata ja mõni minut veel küpsetada, nii et need oleksid kuldsed ja läbi küpsenud. Kui kanatükid on valmis, tõsta need kas pannilt või grillilt ära.

Kastme valmistamiseks sega kausis kokku mesi, sojakaste, vesi, gochujang’i-pasta, riisi- või veiniäädikas ja seesamiõli. Kui kana praadimisest on pannile liiga palju õli jäänud, kalla see ära. Pannil peaks olema umbes 1 sl õli. Kuumuta pannil olev õli keskmise kuumuseni ning prae õli sees sibulat, küüslauku ja ingverit umbes viis minutit. Kalla seejärel pannile kokkusegatud kaste ja kuumuta keemiseni. Alanda kuumust ja keeda veel mõni minut. Kontrolli maitseid. Sega 1 tl tärklist vähese külma veega ja kalla segu kastme sisse. Lase kastmel pakseneda. Sega sisse kanatükid ja kuumuta veel kord läbi.

Serveeri kastet koos aurutatud riisiga ning puista peale hakitud rohelist sibulat ja seesamiseemneid.

Argiõhtu päästja: lihtne toorjuustu-singipasta

See on lihtne, kiire ja alati toimiv pastaroog, mille valmistamiseks kulub kõigest mõni minut ja mille puhul võib alati kindel olla, et keegi ei hakka toidu üle nurisema ega selles sonkima. Toorjuustu asemel võib kasutada ka sulatatud juustu – mõnus jääb see pastakaste mõlemaga. Retseptist jagub kahele.

200 g linguinesid või spagette või muid pikki makarone

2–3 küüslauguküünt, hakituna

100 g sinki, hakituna

2 sl võid

100 g toorjuustu (sobib ka ürtidega, küüslauguga vm)

30 g riivitud parmesani

soola ja pipart

oliiviõli

värsket basiilikut

Keeda makarone soolaga maitsestatud vees, kuni need on al dente ehk mitte päris pehmed. Tõsta enne makaronide kurnamist veidi selle keeduvett kõrvale ja kurna seejärel makaronid. Tõsta kõrvale.

Valmista pastakaste. Selleks kalla pannile veidi oliiviõli ja kuumuta küüslauku koos singiga mõni minut. Lisa pannile või ja umbes 1 dl makaronide keeduvett. Sega kõik hoolikalt läbi, kuni vedelik on ühtlane ja veidi paksenenud. Siis alanda kuumust ning sega sisse toorjuust ja parmesan. Sega, kuni toorjuust on sulanud. Lisa makaronid, sega läbi ja tõsta taldrikule. Kui makaronid liiga palju kastet sisse tõmbavad, võid veel makaronide keeduvett lisada. Viimistle oliiviõli, värskelt jahvatatud musta pipra ja basiilikuga. Serveeri kohe, sest sööja ootab pastat, mitte pasta sööjat.

Toidublogija, -fotograaf ja -stilist, kokaraamatute autor ning kahe lapse ema Britt Paju

Britt Paju kodused toidud on lihtsad, aga väikese vimkaga klassikalised lemmikud.

Siinsed toidud on lihtsad, aga väikese vimkaga. Meil kodus lähevad need igatahes iga kell kaubaks. Mu lapsed on juba teismelised ja neile meeldivad vürtsikad road, kuid kes liigset särtsu ei soovi, saab mugandusi teha. Ja eks mannavahtu võib samuti täisteramannaga teha, aga meie teeme nii. Täisterapastat õnnestub kodustele lihtsalt sellisel kujul serveerida, aga mannavahuga trikitada ei saa, sest maitse polevat siis õige.

Särtsakad makaronid hakklihaga

Makaronid hakklihaga, kus on maitset ja kasutegurit veidi rohkem kui tavapärases versioonis. Meie peres on see juba aastaid suur hitt. Minu lapsed on juba teismelised ja tšillisärts toidus on pigem pluss, kuid väiksemate laste puhul võib vürtsika maitsepasta asendada mahedama koduse letšoga või vähem vürtsika, aga siiski maitset lisava punase või muu meelepärase pestoga. Retseptist jagub neljale.

250 g täisterapennesid

400 g kalkunihakkliha

150 g suvikõrvitsat (või kõrvitsapüreed)

u 2 sl Bomba Calabrese paprikapastat või muud sarnast vürtsikat kastet (nt ajvar ja adžika)

2 dl purustatud tomatite konservi

100 g mozzarella’t

3–4 sl parmesani ja soovi korral serveerimiseks veel veidi

1 sl oliiviõli

soola ja pipart

Keeda makaronid rohkes, julgelt soolaga maitsestatud vees poolpehmeks (vt pakilt juhiseid). Enne kurnamist tõsta kulbitäis keeduvett varuks ja kalla makaronid sõelale. Samal ajal kui makaronid keevad, pruunista pannil hakkliha, lisa jämeda riiviga riivitud suvikõrvits ja kuumuta segades, kuni see pehmeneb. Lisa paprikapasta, purustatud tomatid ja kuumuta veel mõni minut, seejärel maitsesta. Sega omavahel makaronid, hakklihasegu ja lisa veidi kõrvale pandud keeduvett. Kalla saadud segu ahjuvormi, puista peale mitut sorti juust ja küpseta 220-kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni juust on sulanud ja vorm pealt veidi pruunistunud. Serveeri koos värske salatiga.

Kreegi-mannavaht

Meie pere lemmikmagustoit. Jõhvikad ja punased sõstrad on selle valmistamiseks klassikalised, aga seda saab valmistada ka pea igast muust veidi hapukamast marjast või puuviljast, näiteks kirssidest, vaarikatest, õuntest, ploomidest ja kasvõi astelpajust. Ent praegu, kui kreegipuud on lookas, saab nendestki väga maitsva mannavahu. Retseptist jagub neljale kuni kuuele.

500 g kreeke

1 dl suhkrut

1 dl mannat

6 dl vett

serveerimiseks piima

Kuumuta kreeke potis umbes kümme minutit neid vahepeal segades, kuni need pehmenevad ja hakkavad purpurpunast mahla eraldama. Kurna kreegid kausi kohale asetatud tihedal metallsõelal neid lusikaga segades, nii et kestad ja kivid sinna pidama jääksid ja eralduks võimalikult palju püreed. Kokku peaksid saama umbes 3,5 dl püreed. Kalla see potti ning lisa 6 dl vett ja suhkur. Lase püreel keema tõusta ja nirista manna peene joana potti, samal ajal segades. Lase sel umbes kümme minutit vaiksemal tule podiseda seda vahepeal segades. Lase segul seejärel täielikult jahtuda. Vahusta segu käsi- või lauamikseriga pikalt ja põhjalikult umbes viie minuti jooksul, kuni saad koheva vahu. Serveeri piimaga.

Märkused:

  • Samamoodi saad teha ka näiteks ploomidega – sel juhul on lihtsam need enne puhastada ja pärast pehmeks kuumutamist kannmikseris püreestada. Edasi lisa vesi ja tegutse samamoodi nagu kreekide puhul.

  • Et ei peaks kannatamatult mannasegu jahtumist ootama, keeda see valmis juba eelmisel õhtul ja vahusta vahetult enne serveerimist.

Toidublogija ja kolme lapse ema Aet Trisberg

Aet Trisbergi peres on Aasia köök hinnas ja lastegi maitsemeeled vürtsikusega harjunud.

Meie kolme lapsega peres on tavaline, et mitu korda nädalas on õhtusöögiks mõni Aasia toit. Reisidel kogutud lemmiktoidud on vaja kodus järele proovida ja mitu neist ongi jäänud meie pere menüüsse. Suurematele lastele maitseb enamik Aasia toite ning nende maitsemeeled on niivõrd treenitud, et tšillit ei kardeta – pigem küsitakse vahel isegi juurde.

Singapuri riis kana ja köögiviljadega

Singapuri riis on maitsekombinatsiooni poolest sarnane Singapuri nuudlitega. Lihtsalt selles toidus on nuudlid asendatud riisiga. Köögivilju ja liha võib olenevalt maitse-eelistustest või kapis leiduvast asendada. Madrase karripulber, mis selles toidus tooni annab, on rikkaliku ja kergelt vürtsika maitsega. Kui vürtsikad toidud kõnetavad, võib toidule lisada tšillit. Retseptist jagub neljale.

400 g broilerifileed

2 porgandit

1 (punane) paprika

1 keskmine mugulsibul

3 küüslauguküünt

0,5–1 tšillikaun (võib ka välja jätta, kui vürtsikust ei talu)

3 muna

2 tl Madrase karripulbrit

0,5 tl kurkumit

4–5 sl sojakastet

300 g basmatiriisi

umbes 10 rohelise sibula vart

meresoola

värskelt jahvatatud musta pipart

õli

Keeda basmatiriis pakil toodud juhiste järgi, kuid soola pole vaja lisada, sest toidu soolasus tuleb hiljem sojakastmest. Selles toidus on hea kasutada hästi kuiva riisi. Kõige paremini sobib eelmisest päevast ülejäänud riis, mida on hoitud külmikus ja millest on niiskus eraldunud. Loomulikult sobib ka värskelt keedetud riis.

Kuna toit valmib pannil vokkimise käigus, tuleb kõik koostisosad enne valmis hakkida, et vokkimise ajal saaks neid kiiresti lisada. Tükelda broilerifilee, viiluta paprika ja porgand. Haki peenelt sibul, küüslauk, tšilli ja roheline sibul. Klopi munad kausis lahti ning lisa neile soola ja pipart.

Kuumuta vokkpann. Vokkides on vaja panni kogu aeg kuumas hoida, seetõttu tasub korraga lisada vähe komponente ning küpsetada toidu koostisosi etappide kaupa. Lisa pannile veidi õli ja lahtiklopitud munad ning küpseta pidevalt segades munapudru sarnaseks. Võta see pannilt, lisa pannile veidi õli ning voki seejärel tükeldatud kana. Maitsesta kanaliha küpsemise ajal soola ja pipraga ning lisa ka veidi sojakastet umamisema maitse saavutamiseks. Võta küpsenud kana pannilt.

Nirista taas pannile veidi õli ning lisa hakitud sibul, küüslauk ja tšilli. Voki pidevalt segades umbes minut, seejärel lisa pannile tükeldatud porgand ja paprika. Voki edasi mõni minut, pidades silmas, et köögiviljad võiksid jääda kergelt krõmpsuks, ning lisa pannile küpsetatud kanaliha. Nüüd lisa vürtsid: Madrase karripulber ja kurkum. Seejärel lisa sojakaste ja sega kõik läbi. Järgmisena sega hulka keedetud riis, küpsetatud muna ja hakitud roheline sibul. Sega, kuni riis on ühtlaselt värvunud ja maitsestunud. Vajaduse korral lisa maitseks sojakastet juurde.

Laulja ja kolme lapse ema Evelin Samuel-Randvere

Evelin Samuel-Randvere abikaasa Johani ja tütre Anna Martaga. Peres kasvab ka kaks vanemat poissi.

Kõige aluseks on hea tooraine. Kui kõik hästi läheb, saad seda lasanjet tehes roa, mille kohta pereliikmed ütlevad: sinu lasanje on kõige parem ja parem kui Itaalias. Lastele meeldib väga ka Johani pasta. Selleks tuleb võtta meelepärased makaronid, kaks purki Eesti tomatipastat ja ricotta. Pane pannile tomatipasta ja ricotta, sega läbi, lisa mozzarella-tükke ning sega kõik kokku. Lisa veidi soola. Küpseta kastet pannil, kuni makaronid keevad, siis võta kõik pliidilt ja sega kokku. Peale lisa head oliiviõli ja basiilikulehti, ning kui keegi soovib, siis ka riivitud parmesani.

Evelini lasanje

Et lasanje tuleks eriti hea, võiks tomatipasta olla maitsestatud vähemalt basiilikuga, veel parem, kui lisatud on teisigi ürte. Samamoodi toimi purustatud tomatiga. Lasanjeplaadid võiksid olla head õhukesed. Miks mitte toorpastast, aga ka nt Barilla lasanjeplaadid on head õhukesed ja lasanje valmib 20 minutiga. Eelistan delikatesshakkliha, sest see ei ole nii rasvane kui teised. Retseptist jagub viiele.

Pilt on illustreeriv.

pakk häid lasanjeplaate (nt Barilla)

Punane kaste

kaks 400 g purki basiiliku ja/või ürtidega tomatipastat

1 purk purustatud tomateid

3 suurt küüslauguküünt

1 suur sibul

600 g Rakvere delikatesshakkliha

soola, pipart ja suhkrut

Valge kaste

3 sl oliiviõli

3 sl jahu

piima

150 g riivitud juustu

soola

Kõige peale

150 g riivitud juustu

3 peotäit riivitud parmesani

basiilikulehti

Haki ja pruunista kergelt klaasjaks üks suur sibul ning kolm suurt küüslauguküünt. Lisa hakkliha ja pruunista ka see. Maitsesta mõnusasti soola ja pipraga. Kalla juurde purustatud tomatid ja tomatipasta. Maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Suhkrut pane nii palju, et selle maitset oleks tunda – see on oluline maitsenüanss.

Valge kastme jaoks pruunista jahu õlis ja lisa natukesehaaval piima, kuni jahu on enam-vähem lõpuni paisunud. Maitsesta natukese soolaga, arvestades, et ka juust annab soolasust. Lisa riivjuust ja sega, kuni juust on sulanud. Kastet võiks olla mõnusalt palju.

Aseta lasanjeplaadid pannile ja lisa esimese kihina pool valgest kastmest, seejärel taas kiht lasanjeplaate ning pool punasest kastmest. Korda mõlemat sammu ning kõige peale raputa teine pakk riivjuustu ja kaks peotäit riivitud parmesani.

Pane lasanje eelkuumutatud ahju ja küpseta 200-kraadises ahjus just nii kaua minuteid, mis lasanjepaki peal on kirjas. Valmis lasanje peale võid raputada värskeid basiilikulehti.