„Arvestades Joe Bideni vaimset ja füüsilist nõtrust, on mitu aastat õhus olnud küsimus: kes juhib päriselt tänast Ameerika Ühendriikide valitsust,“ kirjutas Objektiiv.

Artiklis väidetakse ka, et Jill Biden istus presidendi kohal laua otsas ning et ministritele anti üle kaustad, millel olid mõlema Bideni allkirjad.

Faktid

  • Jill Biden ei juhtinud nõupidamist ega istunud presidendi tavapärasel kohal

  • Jill Biden osales nõupidamisel, et anda ülevaade naiste tervise uuringu algatusest

  • USA presidentide abikaasad on varemgi osalenud kabinetinõupidamistel

20. septembril osales Joe Bideni abikaasa Jill Biden tõepoolest USA valitsuse kabinetinõupidamisel, ent ta ei juhtinud seda. Jill Biden oli kutsutud nõupidamisele, et anda ülevaade 2023. aasta novembris algatatud naiste tervise uuringu initsiatiivi arengutest.

Selles, et USA presidentide abikaasad kabinetinõupidamistel osalevad, ei ole midagi ebatavalist. Seda on teinud nii vabariiklaste kui demokraatidest presidentide abikaasad. Osalenud on näiteks vabriiklasest presidendi Richard Nixoni abikaasa Pat Nixon, aga Jimmy Carteri abikaasa Rosalynn Carter ja Bill Clintoni abikaasa Hillary Clinton.

Väide, et Jill Biden istus presidendi kohal, on vale. Kabinetinõupidamistel istub president tavapäraselt laua keskel, mitte otsas.

Samuti on eksitav väide ministritele üle antud Joe ja Jill Bideni allkirjadega kaustadadest. Politifact andmetel oli üleantud kausta puhul tegemist meenega, mida jagatakse Valge Maja üritustel osalejatele, mitte ametlike dokumentidega.

Otsus: Vale. Ameerika Ühendriikide presidendi abikaasa ei juhtinud valitsuse kabinetinõupidamist. Ta osales kohtumisel, et tutvustada Valge Maja algatust naiste tervise uuringust.