Monumendi autor on Mati Karmin. Tema kavandi järgi seisab mälestusmärk veepiiril, kõige lähemas punktis merepõhjas asuvale Estoniale. Mälestusmärgi graniitalus püstitati kivikangrule, kuhu igaüks võib oma kivi juurde kanda.

Mälestusmärk koosneb hallist graniidist tahukast, kuhu on graveeritud laeva nimi ja praegused koordinaadid. Graniitalusel asetseb kaheksa meetri kõrgune kallutatud metallkarkass, mille külge on kinnitatud roostevabast terasest rist. Risti küljes ripub pronkskell. Kella neljale küljele kavandas kunstnik lapsenäod. Tormituulega hakkab kell helisema.

Mälestusmärgi püstitamise idee on eraalgatuse korras ellu viinud töörühm eesotsas hariduskeskuse Tuuru direktori Hannes Maaseliga. üksikisikud ja mitu firmat annetasid monumendi "Estonia lapsed" jaoks üle 73 400 krooni. Aktsiaseltsid ARS Monumentaal, Scanweld, Dagorak ja Dagomar abistasid monumendi konstruktsioonide valmistamisel.

Monument oli algselt planeeritud avada katastroofi esimeseks aastapäevaks, kuid rahapuudusel tööd takerdusid, nentis Maasel. Ka praegu puudub 130 000 krooni maksma läinud monumendi rahast 41 000 krooni. Maaseli sõnul loodetakse puuduv raha siiski kokku saada.

Monument on püstitatud nii Estonial hukkunud kui ka katastroofi tõttu sündimata jäänud lastele. Estonia nimekirjade põhjal oli laeval 16 last, kes olid nooremad kui 16 aastat. Neist 15 hukkus, üks 12-aastane Norra poiss pääses. 14 last olid alla 14-aastased. Noorim laps oli sündinud 1994. aastal.

ETA