Kolmekorruseline kivist kaksikmaja asub Tartus Rüütli tänaval Jaani kiriku lähistel ning selles töötab Parvel Pruunsilla ja Vahur Volli firma Liivimaa Lombard. Samad ärimehed kavatsesid juba möödunud aastal maja õigusjärgsetelt omanikelt endale osta. Möödunud aasta 12. detsembril sõlmisidki Vahur Voll ja Chris Pruunsild lepingu kinnistu Rüütli 21/23 ostmiseks omanikelt.

Linn otsustas aga kinnistu suhtes teostada ostueesõigust, mille annab kohalikule omavalitsusele asjaõigusseadus, selle rakendusseadus ja eluruumide erastamise seadus.

Hommikulehe andmetel tõi linnapea toona põhjenduseks, et südalinnas asuva 1373-ruutmeetrise krundi ja kinnistusse kuuluva kahe hoone müügist oksjonil teeniks linn tunduvalt rohkem kui omanike küsitud 1,2 miljonit krooni. Teise võimalusena oli arutusel majas asuvate korterite jätmine linna üürikorteriteks, kuhu majutada tagastatud majades elavaid inimesi.

2. märtsil otsustas volikogu teostada kinnistu suhtes ostueesõigust. Kuid neli päeva pärast volikogu otsust tühistasid Vahur Voll ja Chris Pruunsild omanikega detsembris sõlmitud ostu-müügilepingu. Tühistamise aluseks oli asjaolu, et lepingu tõestamise hetkeks oli üks omanikest surnud ning tema antud volikiri ühele lepingu sõlmijale seega ei kehtinud.

Uus ostu-müügileping, kus surnud omaniku asemele oli asunud tema pärija, sõlmiti tänavu 12. oktoobril. Ostjad on nüüd Vahur Voll ja Parvel Pruunsild. Leping on aga seotud lisatingimustega. Kinnistule on seotud nelja miljoni krooni suurune hüpoteek. Lisaks sellele on kinnisasi koormatud pärandatava ja tasuta kasutusvaldusega. Hüpoteegiga tagatud laenu on dokumentide järgi majaomanikele andnud AS Foonar, mis kuulub Vollile ja Pruunsillale. Ka kasutusavaldus on vormistatud Volli ja Pruunsilla kasuks.

Sellistel tingimustel hindasid kinnisvaraeksperdid muidu 1,6 miljonit maksva maja turuhinna nulliks. Asjaõigusseadus ütleb, et koormatud kinnisasja omandiõiguse üleminekul jääb hüpoteek püsima. Kui linn ostaks maja ja võlgnikud ei tasuks laenu õigeaegselt, saaks AS Foonar, st Pruunsild ja Voll, õiguse nõuda linnalt võla tagastamist panditud kinnistu arvel. Tõenäoliselt ei saaks linn võlgnikult ka kohtu kaudu nii suurt summat tagasi.

Samuti annab asjaõigusseadus suured õigused isikutele, kelle kasuks on seatud kasutusavaldus. Kui linn olekski kinnistu omanik, kasutaksid maja ikkagi Pruunsild ja Voll.

Linnavalitsuse juriidilise osakonna juhataja Voldemar Kuus tunnistas volikogu ees, et Pruunsild ja Voll on oma triki vormistamisel järginud kõiki asjaõigusseaduses ette nähtud nõudeid. Ta ütles, et linna noor jurist otsis kuu aega Pruunsilla ja Volli ostulepingus nõrka kohta, kuid tal tuli alla anda. Voldemar Kuus nentis, et Tartus on nüüd näide, mida teised vähemnutikad ärimehed võivad võtta eeskujuks.

Tartu ametnikud ei osanud volikogu istungi arutluste käigus pakkuda mingit võimalust, kuidas sellistes juhtumites linna huvisid kaitsta. "Asjaõigusseaduse kasutamine nutikate inimeste vastu on kohalikel omavalitsustel seaduslik nonsenss," ütles linnavolikogu kinnisvarakomisjoni esimees Mati Klein.

ANU JõESAAR