Nii hõrgutavalt algab Peruus armastatud delikatessroa retsept.

Seejärel tuleb täidetud merisiga praadida õlis 15 minutit, kuni ta muutub meeldivalt pruuniks ja krõbedaks. Maitsev toit ongi valmis ning soojal taldrikul serveeritakse merisiga koos jalgade ja peaga. Eriti mõnusalt pidavat hamba all raksuma kondid.

Samal ajal, kui mujal maailmas surevad kodustatud merisead ülesöömise ja väntsutamise tagajärjel ning laboratooriumides heidavad krampides hinge katseloomad, leiavad nad Peruus auväärse surma delikatessloomadena. Gurmaanid peavad merisea liha suureks kulinaarseks avastuseks, see olevat magus ja pehme.

õrnanahalised merisead on leidnud poolehoidu ka ühendriikides, kus latinod pakuvad neid grillituna pähklikastmes.

Viimasel ajal on aga Peruus täheldatud merisigade sagedast haigestumist ja kesist paljunemist. Tõusnud on merisigade hind, keskmiselt maksab 500-grammine loomake turul 36 krooni ringis ja on seega palju kallim kui korralik loomalihatükk.

Merisigade vähenemises on teadlaste arvates süüdi vale kasvatus, mis soodustab mitmesuguste haiguste levikut. Merisigu kasvatatakse vana kombe kohaselt kodudes, kus nad vabalt ringi jooksevad. ühes majapidamises on kuni 50 merisiga ja peamiselt tegelevad nad toidujäätmetes sobramisega.

Loomad kubisevad aga kirpudest, lestadest ja täidest ning kannavad edasi koledaid haigusi. Selline kooselu pole seega soovitav kummalegi partnerile. Kodused kokkupõrked lõpevad peaaegu alati merisigade surmaga - nende selgroog murdub tavaliselt peremehe hooletu jala all.

Et parandada hügieeni ja saada rohkem liha, on Peruus asutud looma moodsaid meriseafarme. Seal nuumatakse tuhandeid merisigu jõusöödaga, vaktsiinide ja antibiootikumidega võideldakse merisigade tervise eest. Kiiresti kosuvad nad ümarateks isuäratavateks loomadeks, nende kaal ulatub tapapäeval keskmiselt kahe kilogrammini.

Loomakeste massilisel kasvatamisel on ka oma varjuküljed. Nuumsigade seas levib väga nakkav nahaseen, millest lahtisaamiseks teavad veterinaarid vaid ühte ja väga kulukat relva - kõik loomad tuleb tappa ja farm põhjalikult desinfitseerida.

Merisea liha on küll maitsev, aga tema kasvatamine siiski palju kulukam kui kanakasvatus, mistõttu päris igapäevaseks toiduks ta ilmselt ei kujune. Kahe kilo jõusöödaga saab kasvatada kilogrammi kanaliha, aga vaid 140 grammi merisealiha.

ENE SOOSALU