Uudisteprogrammi juht Vallo Toomet kinnitas, et muutuvad nii saate sisu kui ka vorm. Uudisteprogrammi juhi sõnutsi peab Aktuaalne Kaamera (AK) muutuma aktiivsemaks, toimunut pelgalt ei nendita, vaid otsitakse ka põhjusi.

Samuti peaks tema kinnitusel tõusma uudise inimesekesksus.

Praegu on tihti esikohal poliitiline uudis. Toometi hinnangul võiks aga sageli esile tõsta hoopis mõnd inimest puudutavat sündmust.

"Kui inimene sai uudistest aru, tal oli huvitav neid vaadata ja talle ei käinud midagi närvidele, siis selline ongi hea uudistesaade," iseloomustas Toomet. "Uudistes peaks olema ka midagi niisugust, mis inimest veidi ärritaks, paneks teda juhtunu üle mõtlema ja sellest rääkima."

Saate kujundust võimaldab mitmekesisemaks ja huvitavamaks muuta kuue miljoni krooni eest ostetud uus digitaalne teletehnika. Uudisteprogrammi projektijuhi Tarmo Krimmi sõnul on näiteks võimalik uudist lugeva diktori selja taha taustaks panna sõdivad inimesed sõjaväljal.

"Võimas vaatemäng Eurovisiooni lauluvõistluse lõpptulemuste väljakuulutamisel oli tehtud samuti arvutite abil, tegelikult kõndis saatejuht täiesti tühjas ruumis," tõi Toomet näite arvutustehnika võimalustest. Uudisteprogrammi juht nentis, et liikuvat tausta ei ole AK-s kavas iga päev kasutada.

Juba praegu jõuab vaatajateni Aktuaalne Kaamera, kus inimesed ei näe diktori taga enam stuudio seina, vaid arvutipilti.

Uus tehnika võimaldab vaid 10 korda 10 ruutmeetri suurust AK uudistestuudiot näidata tunduvalt suuremana. Kaasaegse tehnika abil saab paljud teletöös kasutatavad protsessid muuta automatiseerituks ning uudiste tegemise kiiremaks. Tänu kiirusele saab saatekavva lisada rohkem uudistesaateid. Lisaks kell 17.00, 18.45, 19.30, 21.00 ja 23.00 algavatele uudistesaadetele saab uuel hooajal uudiseid vaadata ka kell 18.30.

"Kell 21 vaatavad AK-d need inimesed, kes terve õhtu kodus on," vahendas Toomet teleri vaatamise kohta tehtud analüüsi. "Paljud lähevad õhtul kodust välja, näiteks teatrisse. Just nende jaoks ongi mõeldud 18.30 algav saade."

18.30 algav AK hakkab olema kella üheksasest põhisaatest veidi lühem ning uudistele ei ole lisatud nii palju kommentaare. "üldjoontes on see Aktuaalne Kaamera sarnane kaks ja pool tundi hiljem algavale," kinnitas Toomet.

1. septembrist muutub kell 21 algav Aktuaalne Kaamera kümme minutit pikemaks, kestes koos spordiprogrammiga 35 minutit. Sügisest saab peale seda viis korda nädalas vaadata 5-7-minutilist majandusuudiste saadet.

"AK majandusuudised on mõeldud laiemale vaatajate hulgale ning edastatud lihtsamas keeles. Pärast põhisaadet tulevad majandusuudised on aga spetsiifilisemad ning suunatud eelkõige väikeettevõtjale, kes ei saa ärikeskkonda mõjutavat informatsiooni nii hästi kätte nagu näiteks pangad," selgitas Toomet.

Uuel hooajal hakkab Eesti Televisioon kolm korda nädalas edastama viis minutit kestvat põhjalikumat ilmateadet, mis sisaldab pikemat prognoosi Eesti ilma kohta ning teavitab ka Euroopas valitsevast ilmast.

Uudisteprogrammi juhi sõnutsi taotleb Eesti Televisioon riigieelarvest raha korrespondentpunkti avamiseks Moskvas. "Kuigi see on väga kallis projekt, mis läheks esimesel aastal maksma kuni kolm miljonit krooni, oleks see Eestile väga vajalik," leidis Toomet, kelle sõnutsi peaks Eesti Televisioonil olema kirjasaatjad ka Lätis, Leedus, Rootsis ja Soomes.

Praegu vahendavad Eesti Televisiooni maailma uudiseid Brüsselist Marianne Mikko, New Yorgist Neeme Raud ja Rootsist Katrin Käärik.

Eesti korrespondentpunktidest jätkab sügisel tööd lisaks Kohtla-Järve, Tartu, Valga ja Saaremaa omale ka suvel alustanud Pärnu punkt.

VICTORIA PARMAS