"Metsas nägin lennukit, see lennuk lendas nii," põrisesid väiksed lennukid Raekoja ees kuuse ümber, kuni nägid metsas autot. Ehkki koolivaheajade üldhooaeg pole teps mitte alanud, jagus kelkudega talvemütsilisi jõulumemmelt kommi lunima terve rügement.

Jõuluvana eelistasid allameetrimehed ja kaugemale käesurumisest ning soojadest jõulusoovidest ei tunginud keegi. "Näe, saite pildi peale ka," rõõmustas kahe särasilmse põngerja ema. Raekoja ees uitav poni ja noore kutsariga ringi tuhisev hobukaarik pälvisid habemega taadist märksa vähem tähelepanu.

"Kui koorid laulsid, oli terve ring kuulajaid kuuse ümber," ütles Jõuluvana hingetõmbepausi nautides Eesti Päevalehele. Tõeline piparkoogitrall kuuse ümber oli alles ees. Mõmmi kõlav hääl lõi hetkeks kajama koguni terve Raekoja, kus linnajuhid ajakirjanikele Tallinna arengu prioriteete tutvustada üritasid.

Eesti Harrastusteatrite Liidu peasekretäri Piret Viisimaa hinnangul läks Tallinna Toomklubi "Jõulurõõm" Raekoja platsil igati korda. "Inimesi oli Raekoja platsil tavapärasega võrreldes küll vähem, aga need kes olid, müttasid hoolega," lausus Viisimaa.

Jõuluvana sõnul käis rahvamuusikaansamblit ja lustivaid lapsi uudistamas ja pildistamas ka hulk turiste. "Teile ka toredaid jõule," soovis talvebaretiga naine punases mantlis habemekandjale vastu.

Seejärel lendasid rüblikud taas õhetavpõsise jõulumemme kannul lennukit ja autot. Tuttav viisijoru võeti koduteele kaasa, nii et isad olid sunnitud elevil lastega pisut pragamagi. "Pill tuleb pika ilu peale," meenutati kommi nosivatele päkapikueufoorias lastele ning kiirustati tagant: "Lähme nüüd, muidu jääme hiljaks."

Täna kella 13-16 on Raekoja platsi lubanud vallutada Von Krahli teatri näitlejad ning tulemas on tõeline kommijaht. Laupäeval ja esmaspäeval kell 12-15 lõbustab lapsi VAT-teater, pühapäeval kella 13-16 on linna keskpunkti ümbrus Salme kultuurikeskuse taidlejate päralt.

Jõulutrall vaibub 24. detsembri keskpäevaks, kui linnapea Robert Lepikson kuulutab kuninganna Kristiina sõnadega kuuseokstest vanikuga pärjatud Raekoja aknalt välja Kanutipäevani kestva Jõulurahu.

PIRET PEENSOO