Jaanuaris ootamatult surnud ärimehe Rein Kaarepere firma AS Krenno müüs aprilli lõpus talle kuuluva 10-protsendilise osaluse TV 3-s telejaama presidendile kuuluvale firmale. Pärast 25. aprillil toimunud aktsiate müüki TV 3 presidendi Mati Mihkelsoni firmale AS Eesti Finantsinvest pole investeerimisfirmal AS Krenno enam telejaamas osalust, kinnitas Krenno nõukogu liige Tõnu Laak eile Eesti Päevalehele.

“TV 3-ga oleme veel vaid niipalju seotud, et meie firma töötajad vaatavad aeg-ajalt seda kanalit, kuid telejaama omanikeringi me enam kasvõi mõne teise firma kaudu ei kuulu,” osutas Laak, kes ei soovinud kommenteerida tehingu suurust.

Laagi sõnul toimus müügitehing Rein Kaarepere ning Eesti Finantsinvesti vana kokkuleppe kohaselt. “Kuna varasem kokkulepe oli küllaltki siduv, järgisime seda,” märkis Laak, kuid ei soovinud öelda, mis kaalutlustel oli varasem kokkulepe aktsiate müügi kohta sõlmitud.

Telejaamas muudatusi ei tule

“Igal juhul ei tähenda TV 3 aktsiate müümine, et me loobuksime oma aktsiatest mõnes teised meediaväljaandes, näiteks Sõnumilehes,” lisas Tõnu Laak.

Koos Rein Kaarepere lese Mai Kaareperega AS-i Krenno omanik olev Hansapanga asutajaliikmeid Andres Saame ei soovinud telejaama aktsiate müügiga seotut kommenteerida. “Kui midagi öelda on, siis ka ütleme,” lausus Saame.

Laagi väitel on AS-i Krenno aktsiate ainuomanik Andres Saame ning Mai Kaarepere vaid firma juhataja, kellel on õigus teha kinnisvaratehinguid, müüa või osta firma osalusi eri firmades. Sedagi Krenno nõukoguga kooskõlastamisel.

TV 3 asepresident Andres Jõesaar ei osanud öelda, kas muutus TV 3 omanikeringis toob kaasa muutusi telejaamas endas. “TV 3 nõukogu on koos tuleval teisipäeval, eks siis selgub, mis saab,” märkis Jõesaar.

TV 3 presidendi ning Eesti Finantsinvesti ainuomaniku Mati Mihkelsoni kinnitusel muutusi ei tule. “Aktsiate müümise kokkuleppe saavutasime Rein Kaareperega juba möödunud aastal, kuid pärast Reinu ootamatut surma viis seda asja edasi tema naine Mai,” lausus Mihkelson.

TV 3 president loodab suuremat mõju

TV 3 presidendi sõnul aitab kümne protsendi aktsiate ostmine saavutada telejaama projektides suuremat sõnaõigust. “Loodetavasti aitab see kaasa programmi paranemisele,” märkis Mihkelson, kes juhib lisaks Eesti Finantsinvestile nüüd ka kõiki teisi Eesti kapitalil põhinevaid TV 3 osanikfirmasid. Kokku kuulub Eesti firmadele telejaamast 52 protsenti.

Kultuuriministeeriumi kantsleri Urmas Sõgeli kinnitusel kavatseb ministeerium kontrollida, kas osaluse muutus ei ole mõjutanud TV 3 selles suunas, et väliskapital kontrollib telejaama. “Telejaama saadetud paberitest vähemalt ilmneb, et nõue on täidetud ning Eesti kodanikele kuulub üle poole TV 3 aktsiatest,” lausus Sõgel.