Hoolimata TV1 omanike perekond Sõnajalgade väidetest palkade õigeaegse maksmise kohta kinnitas saatejuht Terje Orav vastupidist. Eesti Sõltumatu Televisiooni AS-i telekanalis TV1 veebruarist maikuuni vestlussaadet “Kodune pärastlõuna” juhtinud Orav ütles, et sai maikuu palga varem kokkulepitud 21. juuni asemel kätte alles 2. juulil. Ta lisas, et sarnaselt hilinesid palgamaksmised eelmiste kuude eest.

“Mina olen nii tolerantne, et ei teinud sellest probleemi, kui tuldi ja öeldi, et palk tuleb veidi hiljem,” ütles Orav. “Kuna mul polnud näpud põhjas, siis ei olnud see minu jaoks niivõrd finantsiline kui eetiline küsimus.”

Lepingu alusel saadet juhtinud Orav ütles, et teab ka vähemalt kolme tehnilist töötajat, kelle palgad samuti hilinesid. “Üks asi on see, kui oled sellest süsteemist väljas ja saad anda objektiivset hinnangut, ent need kes seal edasi tahavad töötada, peavad võib-olla teist juttu rääkima,” lausus Orav.

TV1 stuudiomänedÏer Argo Loik ütles, et ei soovi palgamaksmisest rääkida. “Kui ma olen firmale lojaalne, siis olen,” ütles ta.

Eesti Ekspress kirjutas 3. juulil, et telejaam on vallandanud ebalojaalseid töötajaid ja leidub inimesi, kes pole kaks kuud palka saanud. Üleeile teatas Eesti Sõltumatu Televisioon, et nõuab laimuga tekitatud varalise kahju hüvitamiseks seitsmekohalist summat.

TV1 omanike sõnul on kõik töötajad saanud palga kokkulepitud ajal ning telejaam pole kedagi vallandanud. “Lahkunud on üks töötaja, kes oleks vallandatud, sest ta oli kaks korda tööl ebakaines olekus, nii et ta ei saanud eetrisse minna,” ütles Oleg Sõnajalg.

Eesti Ekspressis ilmunud uudise autor Mihkel Kärmas ütles, et temale kinnitasid probleeme palkade kättesaamisega kolm TV1 anonüümseks jääda soovinud töötajat.

Üleeile esitas AS Meediakorp Julianus Inkassole võlanõude 234 000 kroonile, mille Eesti Sõltumatu Televisioon väidetavalt võlgneb Eesti Ekspressi lisalehena ilmunud kristliku lehe A&O kirjastamise eest.

Andres Sõnajala sõnul oli maksetähtaeg jaanipühadel ilmunud lehe eest 15. juuli, seega oleks Ekspress võinud võlast rääkida alles alates eilsest. Muus osas keeldusid Sõnajalad Ekspressi süüdistusi kommenteerimast, öeldes, et asjaga tegeleb advokaadibüroo Heta.

Tänases Eesti Päevalehes avaldas Julianus Inkasso kuulutuse, et ostab kokku võlanõudeid Sõltumatu Televisiooni vastu. Firma juhi Kaupo Kuusiku sõnul võimaldab nõuete koondamine paremini kaitsta võlausaldajate huve.

Kuusik ütles, et maikuust on võlanõuetega Sõltumatu Televisiooni vastu nende poole pöördunud viis firmat, nõuetest on töösse võetud kaks. Ülejäänud kolm on tema sõnul firmas tutvumisel.

Lisaks üleeilsele Meediakorbi võlanõudele nõuab maikuust enam kui 90000 krooni tasumist ehitusfirma AS Voller, mis paigaldas Sõltumatu Televisiooni majja ripplagesid.

AS Volleri töödejuhataja Toomas Telgma ütles, et Eesti Sõltumatu Televisioon jäi neile 86 000 krooni võlgu esimesele korrusele paigaldatud lagede eest, mille maksetähtaeg oli arvel 12. veebruar. “Meil ei olnud lepingut, tegime tööd ära ja esitasime siis arve,” ütles Telgma. “Oleg Sõnajalg kirjutas sellele alla ja ütles, et maksab ära.”

Julianus Inkasso poole pöördus AS Voller maikuus, kui Sõltumatu Televisioon esitas neile oma maksegraafiku, mille kohaselt oleks võla ära maksnud aasta lõpuks. “Meid see ei rahuldanud,” põhjendas Telgma firma otsust.

Telgma sõnul pakkus telejaam, et võib osa raha eest firmale koostada imidÏiklippe. “Neist endist oleks paras paar imidÏiklippi teha,” ütles Telgma.

Oleg Sõnajalg ütles, et ainsa dokumendina määrab maksetähtaja maikuus esitatud graafik, mille kohaselt kandis telefirma 2. juulil AS Voller arvele 30 000 krooni.

Sõnajalg lisas, et Voller ei täitnud kokkulepitud tingimusi tööde kvaliteedi ja tähtaegade osas. “Seetõttu ei väida meie, et me pole rikkunud oma suusõnalisi lubadusi, aga mingit kirjalikku kokkulepet meil polnud,” lisas ta.