Kaiu laagri külaliste toitmiseks küpsetatakse kõigi silme all härg

Samal nädalavahetusel, kui gaidid ja skaudid valmistuvad suurlaagriks, peavad rokisõbrad Kaius vägevat pioneerilaagrit. Reedel ja laupäeval taastatakse Kaius Karitsa järve keskel saarel rokilaagri traditsioon, mis üheksakümnendate lõpus vaikselt unustusse vajus. Laager alustab uut traditsiooni stiilipeoga, mis nõuab kõikidelt külalistelt pioneerimineviku meeldetuletamist.

Kahepäevases laagris meenutatakse esinemiste vaheajal vanu häid pioneerilaagri traditsioone ja proovitakse telklaagri püstitamist, rivistust, lipuheiskamist, kotkapoja ja -tütre valimist ning korralikust laagrist ei puudu ka öine häire ja pasteerimine.

Pioneerid ronivadja hüppavad

“Pioneerid peavad oskama joosta 15 meetrit mööda maapinnale tõmmatud sirgjoont; joosta mööda mättaid kordagi kõrvale astumata; hüppama alla vähemalt 70-sentimeetriselt takistuselt ja ronima kahe ja poole meetri kõrgusele madalate okstega puu osa nii, et oksad ei kõiguks,” loetleb ürituse korraldaja ja pioneerilaagri ülem Peep Raun ühe hingetõmbega ette pioneeride kohustusi.

Raun ajab näpuga järge otse päevinäinud Stalini-aegsest pioneerijuhi käsiraamatust, kuhu Jossif Vissarjonovit‰ on eessõna kirjutanud.

Korraliku pioneerijuhina kannab Peep Raun kaasas samuti poolesaja-aastast raamatut V. I. Lenini lapsepõlvest ja kooliaastatest.

“Võtsin pioneerilaagri ülema kohustused enda õlgadele heastamaks oma musta minevikku,” põhjendab Raun, kes sobivast east hoolimata pole kunagi pioneeriks astunud.

Kahepäevasesse rokilaagrisse oodatakse kõiki koos kodus leiduva pioneeriatribuutigaga nagu viled ja lipud, kaelarätid seotakse piletiomanikele kaela kohapeal. Kahepäevapilet maksab 200 krooni ja ühe päeva pääse 150 krooni.

Rapla bussijaamast pääseb Karitsule bussidega igal täistunnil. Rokilaager algab täna kell 16.00 telklaagri püstitamisega. Kokku oodatakse kahel päeval laagrisse 6000 pioneeri.

Pidulisi valvab vetelpääste

Ürituse kaalukaim osa on muusikalisel küljel ning traditsioonilisele roki- ja pioneerilaagrile pakuvad öist meelelahutust öödiskod.

Esimesel päeval astuvad lavale Ummamuudu, Vanaviisi, Justament, House Of Games, Caater ja Mari-Liis. Teisel päeval on laval WW, Rock Hotel, Seitsmes Meel, Spido, Inside Joke, Tuberkuloited, Vennaskond, Van Gogh, De Luna, Compromise Blue, Shower, Still Alive ja Maarja.

Teisel päeval laulavad vanu pioneerilaule Rocklaager Projekt Show, kuhu kuuluvad Ivo Linna, Henry Laks, Shower, Silver Koit, Mari Liis, Erich Krieger ja Emil Rutiku. Sama muusikute seltskond on andnud välja üritusekeskse kasseti “Olgu jääv meile päike”, materjalist vormitakse ka CD.

Järve keskel saarel toimuva ürituse jaoks on igaks juhuks kohal ka vetelpääste ning kõik laagriplatsil viibijad on ühtlasi ka kindlustatud.

Toitlustamine on laagriplatsil olemas ning kohapeal toimub eksootiline härja ohverdamise rituaal.

“Üks talumees pakkus oma härga meie laagri jaoks ning seal ta vardasse lükataksegi,” selgitab Peep Raun. “Loom küpsetatakse kõigi silme all ning pärast saab lõivu eest endale meelepärase tüki valida.” Härg pidavat juba enne laagrisse saabumist tapetud olema, sest muidu läheks pidu liialt punaseks.