Eesti Sõltumatu Televisioon pole mullu juulikuust peale täitnud ringhäälinguloaga talle pandud kohustust näidata iga päev pool tundi venekeelseid uudiseid, ent lubab nendega alustada uuel nädalal. “Viimasel ajal pole venekeelseid uudiseid tehtud puhttehniliste probleemide tõttu,” põhjendas TV1 programmidirektor Jüri Pihel. Ta lubas, et need on taas TV1 eetris alates 14. septembrist, kui algab sügishooaeg.

“Meil on selleks kõik ettevalmistused tehtud. On väljaõppinud meeskond ja ka tehnilised küsimused on lahendatud,” märkis Pihel. Vene vaataja jaoks tulevad uudised teises helikanalis venekeelse tõlkega varahommikul ja pärast südaööd. Õigupoolest on tegu eestikeelsete uudiste dubleerimisega ja esialgu saavad neid Piheli sõnul jälgida vaid stereotelerite omanikud.

Kultuuriministeeriumi kantsleri Urmas Sõgeli jaoks oli TV1 ringhäälinguloa nõuete rikkumine üllatus. “See on kummaline, sest venekeelsete uudiste nõue oli kunagi Sõltumatu Televisiooni juhtide enda algatus,” märkis ta.

“Neil oli väga hea venekeelne uudisteplokk, mis oli eetris soodsal ajal, Eesti aja järgi kell kaheksa ja Vene aja järgi kell üheksa, kui ORT näitab “Vremjat”,” lisas kantsler.

TV1 taotles endale vahepeal tervet 22. kanalit venekeelsete saadete jaoks, et teha paralleelset programmi. Elektersideinspektsioon oli tollal selle vastu, sest see oleks seganud teiste kanalite sagedusi, meenutas Sõgel.

Kultuuriministeeriumi juures tegutsev ringhäälingulubade komisjon tegi TV1-le järelpärimise, soovides venekeelsete uudiste puudumise kohta seletust.

Seaduse järgi võib süstemaatilise ringhäälinguloa tingimuste rikkumise korral karistada litsentsi äravõtmisega.

“Kui TV1-l oli nõuete täitmisega raskusi, siis oleks nad pidanud meid sellest informeerima,” märkis Sõgel.