Eesti Sõltumatu Televisiooni loojad Oleg ja Andres Sõnajalg heideti TV1 nõukogust välja, sest nad ei tegutsenud telejaamas enam omanike, vaid oma erahuvide eest. Eesti Päevalehe andmetel koostasid Oleg ja Andres Sõnajalg dokumendi, mis oleks neil TV1 nõukogus võimaldanud läbi suruda otsuse jätta ORTV reklaami vahendamine enda, mitte aga Ühispanga ja TV1 kätte. Kinnitamata andmetel üritasid vennad kogu ORTV projekti enda kontrolli alla saada ja TV1 küljest lahti haakida.

TV1 juhatuse esimees Vallo Toomet jõudis arvutis koostatud dokumendile jälile neljapäeval, päev enne nõukogu koosolekut.

Sõnajalgadele teatati nende nõukogust kõrvale jätmisest reedel, vahetult enne nõukogu istungit. TV1 ja Ühispanga juhid on Sõnajalgade nõukogust väljaarvamist kommenteerides kidakeelsed.

Ühispanga asepresident Janek Mäggi ega TV1 juhatuse esimees Vallo Toomet ei ütle midagi, mis puudutab Oleg ja Andres Sõnajala nõukogust eemaldamist.

“See on omanike küsimus,” sõnas Toomet. Tema kinnitusel pole TV1-l Sõnajalgadele mingisuguseid nõudmisi.

“Vihjeid on igasuguseid, kuid põhiline neist on süüdistus võimalikust vastutöötamisest TV1-le,” ütles üks TV1 juhtkonna liige. Ta avaldas nördimust Sõnajalgade käitumise üle, kellel olid pangaga sõlmitud suurepärased lepped. “Kõik nende isiklikud riskid on maandatud ja siis hakkavad nad järsku kummaliselt käituma,” tõdes TV1 juhtkonna liige.

Ühispangal on Eesti Päevalehe andmetel Sõnajalgadele mitu nõudmist, mis ulatuvad eri kohustuste ja õigustega umbes 20 miljoni kroonini.

Oleg ja Andres Sõnajalg lahkusid Eestist laupäeva pärastlõunal lennukiga Stockholmi ja lendasid erinevatel andmetel edasi Hollandisse või Portugali.

Ärasõit võib olla lühiajaline

Vallo Toomet kinnitas, et tema pole pärast reedet Sõnajalgadega kohtunud. “Mina pole neid ja nemad pole ka mind otsinud,” kinnitas Toomet.

TV1 programmidirektor Jüri Pihel ütles, et vestles põgusalt Oleg Sõnajalaga telefonitsi laupäeval. “Ta ütles, et tahab teisipäeval minuga rääkida,” märkis Pihel eile. Samas on Sõnajalad tema sõnul viimasel ajal väga tihti Eestist ära olnud ning vendade laupäevane Eestist lahkumine ei pruugi olla seotud nende eemalejätmisega TV1 nõukogust.

Pihel lükkas ümber Äripäeva väited, et ringhäälingulubade andmebaasis on TV1 vastutavateks isikuteks märgitud Sõnajalad.

Raha kanditi ettevõttest välja

Ka kultuuriministeeriumi asekantsler Urmas Sõgel kinnitas, et ringhäälinguluba on välja antud AS-ile Eesti Sõltumatu Televisioon.

Siiani maksis TV1 ka Sõnajalgade korteriüüri, mis erinevatel andmetel ulatus kuni 20 000 kroonini kuus. Nüüdseks on Toomet maksmise lõpetanud. Väidetavalt ostsid Sõnajalad nõukogu liikmetena ebareaalsete summade eest filme ning tehnikat. “Paisutatud summade eest on Ühispanga raha firmast välja läinud. Nad tegutsevad nagu ikka enne pankrotti – raha kanditakse ettevõttest välja,” kommenteeris Sõnajalgade käitumist üks suurärimees.

Mitu äriinimest on avaldanud imestust, mis mõte on Ühispangal telejaama kümnetesse miljonitesse ulatuvaid kahjumeid kinni maksta. “Venemaal on pangad meediainvestorid. Siis pole neil vaja PR-teenuste eest maksta, kuid Eestis see ei toimi,” tõdesid eile paljud ärimehed.

Mäggi ei kommenteerinud, miks Ühispank kahjumis telejaama pidamisest huvitatud on ega seda maha ei müü. “Meie huvi on TV1 saneerida ja laenud kätte saada,” märkis Mäggi. Jüri Piheli kinnitusel ei kahjusta Sõnajalgade lahkumine nõukogust telejaama majanduslikku seisu.