Galina (11) sai Tallinna Nõmme lastekodus viibida vaid ühe päeva, kui ta sealt kollatõvega nakkushaiglasse viidi. Tänaseks on tüdrukul haiglaravi seljataga, kuid kooli ta veel minna ei tohi. Galina ja tema lähikondlaste eluruumidesse viival uksel on silt, mis hoiatab kollatõve eest ning keelab tungiva vajaduseta sisenemise. Haiguse peiteaeg on 35 päeva ning keegi ei oska ennustada, kui paljud lastekodulastest võivad veel haigestuda.

“Lastekodusse tulles tõusis mul kõrge palavik, kõht valutas ja süda oli paha, “ räägib Galina. “Kasvataja lohutas, et palavik võib tekkida ka halvast meeleolust,” meenutab Galina.

Haigus tuli väljast

Turvakodus oli Galina oma õdedega varemgi olnud: enne lastekodusse suunamist ei olnud kohtunud Galina emaga kaks kuud. Ilmselt ei tea ema tänaseni midagi oma laste haigestumisest, mis tekitas ohtliku olukorra nii tütarde tervisele kui ka selliseid lapsi kaitsvatele ja hoidvatele lasteasutustele.

“Laps haigestus väga halval ajal, ta tuli uude keskkonda ning vältimatu abi arst pani tema kaebused stressiseisundi arvele,” tõdes lastekodu medõde Helve Jalvisto. “Kuna ka gripp oli liikvel, siis ei osanud keegi midagi kahtlustada.”

Kohustuslik ja põhjalik tervisekontroll uue lapse lastekodusse saatmisel puudub. Direktori asetäitja Aino Krentsi sõnul kutsuti Galinale kohe arst, kuid haigust diagnoosida tal ei õnnestunud. Diagnoos selgus siis, kui tüdrukul tekkisid juba tasakaaluhäired.

Nõmme lastekodus on praegu 58 last.

Tõbi võib levida linna

Lastekodu püüab nakkuse levikut tõkestada. Neljast haigestunud lapsest on praegu haiglaravil kolm. Paranejate ja haigetega lähikontaktis olnud laste kokkupuuteid tervetega püütakse iga hinna eest vältida. Viieteistkümnelt haigetega kontaktis olnud lapselt on võetud analüüsid. Kuid sellist karantiini, et lapsed majast väljas ei käi või õppetöös ei osale, Eestis enam ei kehtestata. Lastekodulapsed käivad erinevates Tallinna koolides.“Nakkuskoldes on peamine, et inimesed ei satuks paanikasse,” ütleb Helve Jalvisto, “see nõrgendab vastupanuvõimet ning nakatumise võimalus on suurem.”