Tänavu kevadel koondati kõikides lastehaiglates ja -osakondades õpetajate töökohad. Vaid psühhiaatriahaigla lasteosakond jätkas 1. septembril laste õpetamist. Pedagoogid tegid tööd neli kuud lasteosakonna juhataja palvel ning haridusministeeriumi lubadusele toetudes.

Palgaraha jälgi ajades jõudsid õpetajad Ristiku põhikooli, mis oli vahepeal saanud Põhja-Tallinna linnaosa haiglas olevate laste õpetamist korraldavaks kooliks. Nelli Leoski sõnul ei läinud Ristiku põhikoolis kõik sugugi ladusalt: “Paistab, et see, mis meile tasuks eraldati, ei ole palk, vaid mingi osa sellest.”

Segadused raha jagamisel sundisid Ristiku põhikooli direktorit Vaike Nellist õpetajate palga Põhja-Tallinna haridusosakonda tagasi saatma. Kui õpetajad kokkulepitud ajal sinna raha küsima läksid, oli vajalik inimene haigestunud. ”Nõunikud soovitasid meil pöörduda Ristiku põhikooli, et seal end tööraamatuga tööle vormistada,” meenutab Laigna. “Paraku öeldi hoopis, et nad saadavad haiglasse lapsi õpetama oma koduõpetajad.”

Ristiku põhikooli direktori Nellise sõnul oli nende koolil haiglas õpetust korraldama hakates kohe kokkulepe, et kaadri selleks tööks valivad nad ise. “Ma rakendan selleks oma kooli tarifitseeritud õpetajaid,” ütles Nellis.

Ametnikud andsid lootust

“Me ju ei omavolitsenud,” on Nelli Leosk nördinud, “me töötasime kõrge ametniku Ants Egloni teadmisel, kes kinnitas pidevalt, et töötage, küll kõik probleemid lahenevad.”

Tallinna haridusameti käskkirjaga on haiglaõpet korraldavatele munitsipaalkoolidele eraldatud tegevuskulude katteks 55 300 krooni.

Põhja-Tallinna haridusosakond sai nende kulude katteks 11 000 krooni, millest 8300 krooni on töötasud ning 2700 krooni sotsiaalmaks.

1. septembrist asusid ainsana haiglaõpetajatest tööle psühhiaatriahaigla lasteosakonna õpetajad ning nad ei ole selle töö eest tasu saanud tänase päevani.