ETV vaidlused eratelekanalitega oma turuosa suurusest reklaamiturul panevad TV 1 juhi Vallo Toometi sõnul riigitelevisiooni konkurentidele esitama ebareaalseid nõudmisi. “Leping on alla kirjutatud sellele summale, mida erakanalid praegu maksvad. Äris asjad nii ei käi, et avastatakse mingil hetkel, et tegelikult oleks vaja suuremat summat,” lausus TV 1 juhatuse esimees Vallo Toomet.

Läbi rääkida võib ka pisut suurema reklaamimüügi raha üle, kuid mitte ebareaalselt suurest, märkis Toomet eile Eesti Päevalehele.

“ETV nõudmised on esitatud prognoosiga, et reklaamiturg on 400 miljonit krooni netos,” sõnas Toomet, kes ei pea sellist turu kasvu 2000. aasta esimese poole lõpuni reaalseks.

Praeguse nõudmise korral tähendaks see Toometi sõnul 70 protsenti turu tulude haaramist.

“Meie prognoosi kohaselt on ETV turuosa juhul, kui kõik neli telekanalit müüvad reklaami, 33 protsenti, seega on nende nõudmised põhjendamatud,” ütles Toomet.

ETV peadirektori Toomas Lepa sõnul on ETV nõudmised põhjendatud, sest BMF-i prognoosil kasvab reklaamiturg sel aastal 223 miljoni ja järgmisel 297 miljoni kroonini.

Balti Meediateabe AS-i andmetel oli ETV turuosa mullu 40 protsenti, sel aastal väheneb see 36-ni, ning järgmisel 32 protsendini.

Ekspertide hinnangul oli mullune telereklaami turg 170 miljonit ning sel aastal arvatavasti reklaamiturg ei muutu.

TV 1 juhatuse esimehe Vallo Toometi sõnul on need summad, mida erakanalid ETV-le reklaamist loobumise eest maksavad, nn puhas raha.

Sellest on maha arvestatud reklaami müügile, kujundusele ja agentuuride vahendusele kulutatavad summad, mis on enam kui 10 protsenti.

Selle aasta septembris lõpeb eratelekanalitega sõlmitud reklaamist loobumise kompensatsiooni leping.

Uute lepingutingimuste sõlmimiseks järgnevaks kuueteistkümneks kuuks käivad läbirääkimised, milles erakanalitelt nõutakse igaühelt 35 miljonit krooni, seega kokku üle saja miljoni krooni.

Möödunud aasta detsembris käisid ETV ja erakanalite vahel läbirääkimised, mis puudutasid võimalust, et ETV võiks müüa reklaami spordiülekannetesse ja valimiste ajal.

“Loobusime sellest pakkumisest, sest selle aasta eelarve on juba paigas,” lausus TV 1 tegevjuht.