Vangi mõistetud allilmajuht võib vabadusse naastes olla koguni varasemast mõjukam, sest kuritegelikus maailmas lisab kantud vanglakaristus talle autoriteeti.

Lisaks pole vanglas istunud autoriteet tihti sentigi vaesem kui vangi minnes. "Kui allilmajuht säilitab vanglas istudes oma varanduse, siis on ta vabanedes endiselt mõjuvõimas," ütles keskkriminaalpolitsei abidirektor Andres Anvelt.

Vanad sõbrad saavad ühte kongi

Mitmes riigis peavad organiseeritud kuritegevusega seotud isikud täpselt tõestama, kuidas nad suutsid endale soetada maja, korteri ja kalli auto.

"Kui ta ei suuda oma sissetulekute põhjal varanduse suurust põhjendada, läheb ülejääv osa riigile," ütles Anvelt.

Allilmaliidrid paistavad türmis silma kiitust pälvivate organisaatoritena.

Kaks aastat tagasi süüdi mõistetud Narva allilmajuht Anton Letshitski paigutati üsna varsti ühte kongi enda hea tuttava, Tallinna allilmas mõjuka Boriss Malinovskiga, kellega ta oli varem koos USA-s puhkamas käinud.

Mehed organiseerisid keskvanglas enda ja veel kolme vangikongi euroremondi.

"Panime kongidesse korralikud klosetipotid, elektriradiaatorid, põrandasoojustuse ja head valgustid, seinad said meeldivates toonides värvitud ja seintele riputatud peeglid," rääkis Malinovski Kriminaalkroonikale.

Korraldavad vanglast teistegi elu

Samu hüvesid nautis tshetsheenide liidriks peetav Haron Dikajev, kuni kõik kolm kaitsepolitsei protesti peale mujale üle viidi.

Malinovski väitel teadsid kongide euroremondist tollane vanglate ameti peadirektor Olavi Israel ja tema asetäitja Valeri Kravets, kes asja avalikuks tuleku järel tegid näo, et polnud asjast kuulnudki.

Malinovskile kuulunud ligi 700 000 krooni maksvat BMW-d kasutanud keskvangla direktor Raivo Allika vabastati skandaali puhkedes ametist.

Vanglas eeskujulikult käitunud Letshitski vabastati pool aastat enne karistusaja lõppemist, sest mees organiseeris vanglas eeskujuliku ehitusbrigaadi. Tänaseks on Letshitski Narvas oma endise mõjuvõimu taastanud.

Eeskujuliku käitumise eest vabastati ennetähtaegselt ka Haron Dikajev, kes politseinike väitel ei kaotanud samuti vangistusega oma mõjuvõimu. "Allilm kardab tshetsheene," väitis anonüümseks jääda soovinud kriminaalpolitseinik. "Neid ei tohi keegi kõrvalt käsutada, Dikajev on allilmas nagu üksik hunt, kellega kõik arvestavad."

Kogu karistusaja ära istunud Malinovski ei kurtnud vanglaelu üle.

Tema väitel oli tal kogu vangistuse jooksul vangla kaupluses 10 000-kroonine arve, mille eest võis kuus kolm korda osta, mida süda soovis.

"Allilmajuhid korraldavad vanglas asjad nii, et kui neil tekib soov saada näiteks jäätist vaarikamoosiga, siis neile see üsna tõenäoliselt ka taldrikul ette kantakse," väitis üks politsei operatiivtöötaja.

Organiseeris trellide tagant pommi

Dikajevist, Letshitskist ja Malinovsist erinevalt kaotas vanglas oma mõjuvõimu kunagine autoriteet Dmitri Uritski.

Mullu kevadel lasti Uritski pähe maha tema naaber. Atentaati seostatakse vanglakaaslaste kättemaksuga selle eest, et Uritski ei pidanud kinni vanglas kehtivaist kirjutamata reeglitest.

Skandaali tekitas kinnises vanglas istunud Uritski sellega, et organiseeris korrumpeerunud vangivalvurite abil ühel jõululaupäeva õhtul enda kongi abikaasa ja oma koera.

Vanglakaristus ähvardab praegu Uritskilt Narva maanteel luksusliku korteri ostnud allilmajuht Valeri Kotti.Vanglaeluga alles kohaneb talvel türmi mõistetud Aleksei Shvedov.

Vana tegija on Murru kinnises vanglas juba Nikolai Bleskov, kelle mõjuvõim on viie vangistusaastaga kadunud. "Ta on vana aja tegija, kes juhtis ühte röövlijõuku," väitis üks kriminaalpolitseinik.

Esimeste vanglas veedetud kuudega korraldas Bleskov ühe senise markantseima skandaali Eesti vanglais.

Hiljem kaheks aastaks vangi mõistetud vangivalvur tõi Bleskovile kongi mobiiltelefoni, millelt mees rääkis kuus 10 000 krooni eest.

Muude kõnede hulgas õpetas Bleskov oma kaaslastele seda, kuidas tuleks ta vahistanud kaitsepolitsei majale Toompuiesteel pomm panna.

Praegu kinni olevad tuntumad tegijad

Valeri Kot (35-aastane), elukoht Tallinn. Endine kehalise kasvatuse õpetaja. 1985. aasta Eesti poksimeister poolraskekaalus.

1996. aastal kahtlustati uute Volvode relvastatud röövide organiseerimises. Ise politseisse tulnud Kot tõi kaasa ebaseadusliku tulirelva ja pääses samas vabaks.

1998. aasta 21. oktoobril vahistas kapo Koti Tallinnas, kui ta võttis skandaalselt ärimehelt Vassili Trofimovilt vastu igakuist katuseraha. Koti autost leiti 1,79 grammi amfetamiini ja ebaseaduslik püstol Browning. Kapo süüdistab teda ka Eesti passi ebaseaduslikus hankimises.

Aleksei Shvedov (29-aastane), elukoht Tallinn.

Kütusefirma B&D finantsdirektor, kahe lapse isa, NSV Liidu meister-sportlane poksis, Eesti ja Baltikumi mitmekordne meister. Omab Tallinnas mitut kinnisvara ja osalust kasiinoäris.

1998. aasta 17. märtsil vahistas kapo Shvedovi, kes pressis 25 000 USA dollarit välja talt Vene maffia eest abi paluma tulnud metalliärimehelt. 18. novembril mõistis Tallinna linnakohus Shvedovi viieks aastaks vangi.

Dmitri Uritski (34-aastane), elukoht Tallinn.

1993. aastal mõistis Võru maakohus Uritski kütuse-ärimehelt 70 000 USA dollari väljapressimise eest viieks aastaks vangi. Uritski süü tõestas tema ohvriks langenud endine Võru miilits, kes märgistas väljapressitud rahatähed.

1997. aasta novembris vabanes vanglast.

1998. aasta 27. aprillil lasti Vabaduse puiesteel tema pähe maha naabrimees, kes käis Uritski koeraga juhuslikult jalutamas ja ajas garaazhi Uritski Mercedese.

Nikolai Bleskov (42-aastane), elukoht Tallinn. Endine poksija, harrastab Murru vanglas maalimist.

1994. aasta novembris vahistas kapo Bleskovi Pärnu ärimehelt Ain Künnapaselt 80 000 krooni väärtuses raha ja vääris-esemete röövimise eest.

1995. aasta sügisel mõistis Tallinna linnakohus Bleskovi narkootikumide omamise ja muude kuritegude eest neljaks aastaks vangi.

1996. aastal mõistis Pärnu linnakohus Bleskovile ärimehe röövimise eest kuus aastat vanglakaristust.

1997. aastal suurendas Tallinna ringkonnakohus karistust üheksale aastale.

Komissari õemees suudab vanglat vältida

Ühena vähestest allilmajuhtidest on vanglat ja vahistamisi suutnud vältida Tallinna kriminaalpolitsei kunagise komissari Sergei Jeloshvili naisevend Aleksandr Makuin (39).

Praegu kohtu all oleva Valeri Koti kunagise leivaisa Makushini seni ainsaks avalikuks tulnud patuks on Eesti passi väidetav ebaseaduslik hankimine.

Endine uksehoidja ja viiekordne Eesti keskkaalu poksimeister kinkis väidetavalt komissar Jeloshvilile korteri. "Makushinit on alati peetud politsei informaatoriks," väitis allikas. "Kuna Jeloshvili enam politseis juhtival kohal ei tööta, siis on Makuini mõjuvõim langenud."

Vahetult pärast Jelovili töölt kõrvaldamist levitati politseist teadlikult infot, et uurima hakatakse Makushini maksupettusi. "Ta põgenes selles hirmus USA-sse, kus ta kuuldavasti ostis endale ühe saare," väideti Eesti Päevalehele.

Praegu on Makushin Eestis tagasi.