Üldlaulu- ja tantsupeo sihtasutuse nõukogu andis Eesti Televisioonile (ETV) peo otseülekande osalise õiguse ning ükski teine telekanal selleks luba ei saa, kinnitas sihtasutuse juhataja Ilmar Moss.

Sihtasutuse nõukogu ja ETV juhtkond leppisid eile kokku, et kui laulu- ja tantsupeo piletitest suudetakse lähikuude jooksul müüa 75 protsenti, saab ETV õiguse pidu suuremas osas otse üle kanda.

Sellisel juhul kantakse teles otse üle laulupeo esimene kontsert, pidulik avamine, laulupeo teine kontsert tervikuna ja kogu tantsupidu. Ülejäänut ja ka otse üle kantut näidatakse kordusena mõne aja pärast, ütles Moss.

Eesti Televisiooni peadirektor Toomas Lepp ütles, et sihtasutusel pole vaja ETV-le mingit õigust peo otseülekandmiseks anda. Lepa sõnul on ETV-l ringhäälingu seaduse järgi õigus ja kohustus teha kõigilt riiklikult finantseeritavatelt kultuurisündmustelt otseülekandeid ja salvestusi.

"Sihtasutus saab otsustada ainult seda, kui suures osas ETV üldlaulu- ja tantsupeo otseülekandeid näitab," ütles Lepp. "ETV on valmis peo üle kandma algusest lõpuni."

Mossi väitel aga on ETV ringhäälingu seadust valesti tõlgendanud. Tema sõnul on ETV-l ringhäälingu seaduse järgi õigus salvestada, jäädvustada ja näidata. "Kusagil pole öeldud, et see peab olema otseülekande vormis," ütles Moss.

Lepa sõnul tuleb ETV sihtasutusele igati vastu ja teeb isegi kõik laulu- ja tantsupeo reklaamid tasuta.

Sihtasutus ostis kaks nelja meetri kõrgust ja kaheksa meetri laiust teleekraani, mis paigaldatakse peo ajaks lauluväljakule. Ekraanid maksid kokku ligi poolteist miljonit krooni. Sihtasutus tahab ekraanidele otseülekande pilti, et publikul oleks võimalik pidu detailselt jälgida. ETV pakkus sihtasutusele, et edastab pildi ekraanidele tasuta. "Sellega saaks hoida kokku sihtasutuse kulusid," ütles Lepp.

XXIII üldlaulu- ja XVI tantsupidu läheb maksma pisut üle 17 miljoni krooni. Riigieelarvest saadakse veidi üle viie miljoni ja kultuurkapitalist umbes neli miljonit krooni. Ülejäänu tuleb piletite müügist ja sponsorrahast. Sponsorid saavad vastutasuks lauluväljakule oma firma logodega plakatid üles panna.

Esimesed piletimüügi tulemused selguvad mais. "Hästi on ostetud pileteid välismaal," märkis Moss.

Tänavu loodab sihtasutus müüa 40 000 – 50 000 piletit kummalegi kontserdile.

KUI PALJU PEAD MAKSMA, ET SAJANDI VIIMASEST LAULU- JA TANTSUPEOST OSA SAADA:

Nii laulupeo kui tantsupeo üldpilet maksab kummalegi kontserdile 40 krooni. Õpilaste ja pensionäride sooduspilet maksab 20 krooni. Lavaesises ehk A-sektoris maksab laulupeo esimese kontserdi pilet 200 krooni. Teisel päeval maksab pilet samas sektoris 100 krooni. Tantsupeo piletid varieeruvad

25-st 100 kroonini.