"Meie programm jääb igal juhul samaks," ütles Toomas Lepp pärast eilset ETV juhatuse otsust katkestada eratelekanalitega leping mitte näidata reklaami. Otsuse kiitis heaks ka ringhäälingu nõukogu.

Ametlikult põhjendas ETV reklaamilepingu katkestamist TV 1 poole miljoni krooni suuruse võlaga. Lisaks jätsid eratelekanalid 1. maiks esitamata garantiikirjad selle kohta, et nad on nõus maksma ETV-le septembrist aasta lõpuni reklaami näitamata jätmise eest 30 miljonit krooni.

Vastukäiguks katkestas ETV juhatus erakanalitega septembrini sõlmitud reklaamikeelu lepingu 24 miljonile kroonile, millest jäi ETV-l saamata kaheksa miljonit.

"ETV tegi omalt poolt kõik, et reklaami ei peaks müüma hakkama, oodates võla maksmist ja garantiikirju," ütles ETV rahandusjuht Anneli Viita. "Otsus oli ootamatu," lisas ta.

Lepp ütles, et teoreetiliselt saab juba tänasest ETV reklaami näidata. "Kui keegi soovib reklaami osta, siis palun," ütles Lepp. Täies mahus loodab ETV reklaamimüüki alustada järgmisest nädalast.

Eelarveaugu katmiseks peab ETV aasta lõpuni reklaami müüma 38 miljoni krooni eest, mida konkurendid peavad ebareaalseks. Mullu sai ETV erakanalitelt aasta eest kompensatsiooni 36 miljonit.

TV 3 direktor Andres Jõesaar ütles, et ta ei usu, et ETV suudab reklaami eest teenida 38 miljonit. "Praeguses turusituatsioonis küll mitte," kinnitas ta.

Ka TV 1 juhatuse esimees Vallo Toomet märkis, et reklaamilepingutest loobudes seab ETV end raskesse olukorda. "Nad peavad küll pingutama nii, et veri ninast väljas," lausus ta.

Toomet nimetas ETV peadirektori Toomas Lepa käitumist sõnamurdlikuks. 1997. aasta sügisel ETV juhiks saades lubas Lepp kaotada ETV-s reklaami. "Mees annab sõna, mees võtab sõna," märkis Toomet.

"Maksku raha õigel ajal ära, siin pole mingit sõnamurdmist," ütles Lepp. Ükski seadus ETV-l reklaami müüa ei keela.

Kanal 2 tegevjuhi Kris Taska sõnul on turumajanduse reeglite vastane, et ETV saab riigilt raha ja näitab ka reklaami. "Kui ETV hakkab taas reklaami müüma, siis võib avalik-õiguslikule televisioonile head aega öelda," lausus Taska.

Ringhäälingu nõukogu liikme Märt Kubo sõnul suhtus nõukogu reklaami tagasitulekusse raske südamega. "Kui riigi toetus eelarvet ei kata ja erakanalid vastu ei tule, siis nõukogu nõustus tumma vaoshoitusega Lepa ettepanekuga," ütles Kubo.

Kubo märkis, et reklaami naasmine ETV-sse võib tähendada pankrotti ühele kolmest eratelekanalist.

ETV tulu reklaamimüügist

1997. aastal: teenis ETV reklaamimüügist 42 miljonit

TV 1, TV 3 ja Kanal 2 maksid 1998. aastal ETV-le reklaami mittenäitamise eest 36 miljonit krooni.

1999. aastal: pidi ETV saama 54 miljonit krooni, sellest on juba saanud 16 miljonit.

2000. aastaks: oli eelkokkulepe 52 miljoni peale.

1998. aastal: oli telereklaami maht ligi 190 miljonit krooni.

Tänavu pidi ETV riigieelarvest saama 97,5 miljonit krooni, kuid valitsus kärbib sellest neli miljonit.