Ringhäälingunõukogule esitatud kirjas heitis enamik juhatuse liikmetest peadirektorile ette ebastabiilset juhtimisstiili ja juhatuse nimel ilma volitusteta otsuste tegemist ning soovitas nõukogul tõsiselt kaaluda Lepa sobivust ETV peadirektoriks.

Eile hilisõhtul erakorralisele koosolekule kogunenud ringhäälingunõukogu kohtus ETV peadirektori ja juhatuse liikmetega, kuulas ära nende pretensioonid ning soovitas neil mõlemal jätkata.

Uudisteprogrammi juht Aarne Rannamäe koostöösse ei usu. "Nende lausvalede, laimamise ja sõnamurdmiste taustal, mida Lepp teeb, on see võimatu," kinnitas ta.

"Olukord on drastiline, minu isikliku arvamuse kohaselt ei sobi Lepp peadirektoriks," ütles ringhäälingunõukogu liige, Isamaaliidu fraktsiooni kuuluv Andres Herkel vahetult enne ringhäälingunõukogu koosolekut.

Ringhäälingunõukogu pädevuses ei ole ETV peadirektori ennetähtaegne mahavõtmine, vaid peadirektori ettepanekul juhatuse liikmete ametisse kinnitamine või vabastamine. Eilses kirjas palusid juhatuse liikmed end tagandada, kuid peadirektor Toomas Lepp ei esitanud avaldust juhatuse vabastamiseks ning ringhäälingunõukogul ei olnud ka seaduslikku alust selle otsuse tegemiseks.

Ringhäälingunõukogu esimehe Paul Eerik Rummo sõnul ei ole ETV juhtkonda mõtet välja vahetada praegu, kui kiiresti tuleb langetada tähtsaid otsuseid: riigi säästueelarve raames tuleb korrigeerida ETV selle aasta eelarvet, samuti tuleb esitada eelmise aasta majandustulemused ning teha esimesi visandeid 2000. aasta eelarveks.

Rummo uskus, et osapooled suudavad jätkata. "Tegemist on täiskasvanud inimestega, kes oskavad vahet teha, mis on sel perioodil tähtsam ja mis on vähemoluline," märkis ta.

Rannamäe sõnul ootab juhatus nüüd ära eelmise eelarveaasta auditeeritud tulemuste avalikustamise, sest Lepp lubas ringhäälingunõukogu liikmetele ise tagasi astuda siis, kui tõestatakse, et kahjum on tekkinud tema tegevuse tõttu. Eesti Päevalehe andmetel on eelmise aasta eelarve puudujääk 10 miljonit krooni.

Ringhäälingunõukogule saadetud kirjas väidavad ETV juhatuse kaheksa liiget, et peadirektor Lepp on ületanud oma ametipiire.

"Lepp on sõlminud juhatuse nimel lepinguid, mis ei ole olnud ETV-le kasulikud," ütles "Aktuaalsele kaamerale" ETV programmi direktor Tiina Kangro. Rannamäe sõnul on Lepa suurim puudus selles, et tema tegevuses puudub stabiilsus.

"Lepp ei suuda sihipäraselt arendada nii suurt ettevõtet nagu ETV seda on ja ta on tekitanud meile finantstegevuses tohutu augu, mis peaks ulatuma 50–60 miljoni kroonini. ETV on pankroti äärel," ütles Rannamäe.

Vastuseks juhatuse liikmete umbusaldusele, hakkas Lepp telemajas endale ise toetusallkirju koguma, kutsudes alluvaid oma kabinetti ja esitades neile lakoonilise küsimuse "Kas sina toetad mind?". Positiivne vastus tähendas toetusallkirja andmist.

Eile pärastlõunal helistas Toomas Lepp "Aktuaalse kaamera" vastutavale toimetajale, keelates teha uudise juhatuse tagasiastumissoovist. "Seoses ringhäälingunõukogu koosoleku ja info puudulikkusega juhatuse liikmete tagasiastumise kohta ning põhjusel, et ETV sisekorralduslikku tööd ei edastata avalikkusele, mitte edastada informatsiooni juhatuse liikmete tagasiastumise kohta," põhjendas avalik-õigusliku televisiooni juht oma korralduses.

Paul Eerik Rummo sõnul arutab ringhäälingunõukogu peatoimetajate etteheiteid Lepale siis, kui hakatakse arutama ETV finantstulemusi.

Rummo sõnul ole ringhäälinguseaduses detailideni kirjeldatud ETV peadirektori vallandamise tingimusi. Enne tähtaja lõppemist saab peadirektori tagasi kutsuda vaid juhul, kui kohus on ta süüdi mõistnud. "Teoreetiliselt on võimalus, et juht võib soovida ka ise tagasi astuda," ütles Rummo.

Toomas Lepa poolt ja vastu

ETV JUHATUSE KÜMNEST LIIKMEST KAHEKSA UMBUSALDAVAD PEADIREKTORIT:

Tiina Kangro,programmi direktor

Mariina Mälk,programmi peatoimetaja

Jaanus Nõgisto,programmi pearezhissöör

Aaarne Rannamäe,uudisteprogrammi juht

Heidi Pruuli,süvamuusikatoimetuse juht

Aare Tilk,Eesti Telefilmi peatoimetaja

Priit Kuulberg,peahelirezhissöör

Anneli Viita,rahandusjuht

TOOMAS LEPPA USALDAVAD:

Toomas Lepp, peadirektor

Toomas Uba, spordisaadete peatoimetaja