Ringhäälingunõukogu liige Andres Herkel, ETV juhatus annab täna nõukogu käsutusse peadirektori Toomas Lepa allkirjaga dokumendid, mis viitavad sellele, et peadirektor ei ole piisavalt kaitsnud ETV huve. Kui tõsiselt neid dokumente uuritakse?

Need dokumendid pakuvad kindlasti suurt huvi. Osaliselt analüüsisime selliseid pabereid ka juba esmaspäeval.

Riigikontroll oli ETV-s eelmisel aastal ja siit on üks kahetsusväärne asi: pidime juba 1. juuniks rakendama tööle sisekontrolöri, aga usun, et lahendame selle probleemi kiiresti. Sisekontrolör on inimene, kes peab valvama, et raha ei raisataks.

Ma ei pea tõsiseks peadirektori väidet, et sisekontrolöri saab rakendada alles järgmisest aastast, kuna praegu pole raha.

Kui tõenäoline on, et ringhäälingunõukogu soovitab homme juhatusel ja peadirektoril kompromiss leida ja koostööd jätkata?

Praegu on paigas peadirektor ning ka juhatus ja rahandusjuht. Küsimus on selles, et nad on kohustatud esitama oma arusaama sellest, kuidas ETV tegevus sel aastal kulgeb, just sellises finantsseisundis nagu ETV on. Selles osas peavad nad suutma koos töötada.

Kas ringhäälingunõukogu on valmis Lepa avalduse peale vabastama juhatuse?

Toomas Lepp saatis eile ringhäälingunõukogule avalduse, et vabastada need inimesed, kes taotlesid oma tagandamist. Nõukogu seda ei rahulda, sest ETV-d ei saa jätta ilma juhatuseta. Peadirektor ei peaks vahetama juhatusi nagu sokke, sest see on ju Lepa enda kokku pandud juhatus.

Kas Lepa avalduse eiramisega näitab nõukogu valmisolekut tunnistada, et Lepp ei sobi peadirektoriks?

Ma ei välista seda. Muu hulgas peaks kehtima see, mida Toomas Lepp ütles esmaspäeval ringhäälingunõukogu koosolekul, mis on ka protokollitud, et juhul kui selgub, et ETV-le on tekkinud kahju peadirektori süül, siis tema on valmis tagasi astuma. Kuigi eile ta jälle kinnitas, et mitte mingil juhul ta ei astu tagasi.

Millised survemehhanismid on nõukogul kasutada, kui peadirektor ise tagasi ei astu?

See on pikema arutamise objekt. Siin ei saa teha ka niisugust otsust, et nägu enam ei meeldi ja võtame maha.

Aga asi on ikkagi selles, et ETV vajab stabiilsust. Ma ei näe võimalust, et stabiilsus tekiks praeguse peadirektori ja juhatuse jätkamisel. Ei kujuta ka hästi ette, kuidas Toomas Lepp läheks juhatuse väljavahetamisega teisele ringile.

Mis toob siis lahenduse?

Lahendus on see, et tekib koostöövõimeline juhtkond. Mulle näib, et koostöövõime puudus on pigem sõltunud peadirektorist.

Kas ringhäälingunõukogu on käitunud korrektselt?

Tahtmata kuidagi nõukogu õigustada, on neil ka siin kindlasti palju tegemata jätmisi: nõukogu vahetult majas toimuvat ei näe ja iga sõlmitavat lepingut luubiga ei uuri. Tekib küsimus, miks juhatus ei reageerinud toimuvale kiiremini. Samal ajal näitab juhatuse reageering, et üritatakse siiski televisioonis toimuvasse vastutustundlikult suhtuda. Paljud probleemid on ilmselt kinni Toomas Lepa isikuomadustes. Ma ei kahtle, et tal on hea tahe teha head televisiooni, aga ta pole päris nii välja tulnud, eriti suhtekorralduslikus osas.

Toomas Lepp ei taha ETV praeguse juhatuse jätkamist

ETV peadirektor Toomas Lepp esitas ringhäälingunõukogule taotluse vabastada ametist praeguse juhatuse 8 liiget. ETV töötajate sõnul on Lepp alustanud ka läbirääkimisi uute liikmete leidmiseks.

"Asi on nii, et peadirektor valib endale juhatuse, mitte vastupidi," kinnitas Lepp. "Mind ei huvita juhatuse usaldus. Kui juhatus on teinud otsuse lahkuda, siis on see nende vabatahtlik asi. Sellega näitavad nad, et ei tule oma ülesannetega toime ja püüavad vastutust enda kaelast ära veeretada."

Lepp ei olnud nõus ennustama, mis saab siis, kui ringhäälingunõukogu otsustab juhatuse ametisse jätta. " Eks vaatame, mis me siin oletame," tähendas ta.

Eile oli Lepp kindel, et ta ei astu tagasi, kuigi ringhäälingunõukogu esmaspäevasel koosolekul protokolliti peadirektori lubadus, majanduskahjumite tekitamise puhul ise ametist loobuda. "Ei tule otsida mitte süüd, vaid mitmesuguseid põhjusi, mis on selle tekitanud. See pole maailmalõpp ja paljud ettevõtted töötavad kahjumiga. "

Tiina Joosu