Eesti Televisiooni (ETV) saadete kvaliteedi säilimine ja sügisprogramm sõltub sellest, kas ringhäälingunõukogu lubab ETV-l lõpetada ka selle aasta kahjumiga.

Kuigi ringhäälinguseadus ei luba nõukogul kinnitada tasakaalust väljas eelarvet, tuleks ETV programmidirektori Tiina Kangro sõnul teha seekord erand ja teadlikult planeerida tänavuse eelarve ülekulutamine.

"Mitte, et oleks üllatuskahjum nagu eelmisel aastal, vaid võtta sihilikult nõuks miinimum, millega saame teha seda programmi, mis on vaadatav, ei riiva silma ja millesse on võimalik müüa reklaami, et saada tulu, " ütles Kangro.

Programmidirektor ei nõustunud eile veel avalikustama, kui suur planeeritav kahjum peaks olema. Eelmisel aastal ulatus ETV kahjum üle üheksa miljoni krooni.

Suur osa lepingutest sügishooajal eetrisse minevate saadete tegijatega on veel sõlmimata. Kangro sõnul jätkab kindlalt Reet Linna kuulsate ja kummalistega, siduvad kokkulepped on "Õnne 13" tegemiseks ning edasi läheb ka "Reisile Sinuga", kuigi pole veel selge, kes saadet juhtima hakkab.

"Uhke saade peaks tulema Vahur Kersnalt ja Mihkel Kärmaselt, kus vaatluse all nii sise- kui välismaailm," ütles Kangro.

Uut programmi hakkavad ETV-s tegema isa ja poeg Mati ja Artur Talvik, autorisaade tuleb ka Reet Ojalt ning kaks korda kuus juhib poliitikasaadet Kärt Karpa.

Läbirääkimised reedeõhtuse lastesaate üle käivad Raivo Järviga.

ETV juhatus esitab esmaspäevaks ringhäälingunõukogule kaks programmi: üks, mis käivituks eelarvet üle kulutades ja teine juhuks, kui eelarve peaks tasakaalu jääma.

"Me tahame minna seda teed, et programmi maht oluliselt ei väheneks, et muutused ja meie manöövrid vaatajale eriti ninna ei kargaks," märkis Kangro, "Ei ole ju jumalast ette antud, et Otseliin peab olema lahendatud nii ja see peaks maksma niipalju, sest kui mõnel plahvatab lamp põlema, siis on võimalik teha poole odavamalt ja poole paremini."

Kangro väitel on kriitiline piir programmi maksumuse osas, kust alates enam kvaliteeti hoida ei saa.

"Me praegu küll tahame loota, et meil alla selle kriitilise piiri ei lange, aga loomulikult see ei pruugi meil õnnestuda, kui ringhäälingunõukogu seab tingimuseks, et eelarve peab olema null kahjumiga," lisas ta.