Suvehooajal oli peamiselt kordussaateid pakkuvate telekanalite vaatajaskond väga ühtlane, kuid telekanalid on valmis astuma sügisesse heitlusse vaatajate eest.

Juulis vaadati peaaegu võrdselt nii Eesti Televi-siooni (ETV), TV-3 kui ka Kanal 2.

"Suviseid numbreid väga tõsiselt vaadata ei ole mõtet, asjad paneb paika ikkagi sügis, kui tullakse välja oma programmidega," ütles TV 3 tegevdirektor Andres Jõesaar.

Jõesaare sõnul mängib vaatajanumbrite kujunemisel suurt rolli saatepäeva pikkus. "TV 1 jätkas talvises mahus, peaaegu 18 tundi päevas, samal ajal kui teised kanalid olid end kõvasti kokku tõmmanud," lisas ta.

TV 1 programmijuht Raul Rebane leiab, et turuosa hoidmiseks tuleb programmi pidevalt uuendada ning ümber on saanud aeg, kus telejaamad saavad endale suvist unelemist lubada. "Ühist madalstarti sügisel ei anta," kommenteeris Raul Rebane.

Kõikide telekanalite juhid on seisukohal, et edu saavutamine sõltub kvaliteetsetest omasaadetest ja hankeprogrammi tasemest.

Juulis oli kõikide kanalite võrdluses kõige vaadatavam saade "Aktuaalne Kaamera", mida jälgis keskmiselt 223 tuhat inimest. TV 3 ja TV 1 uudised kogusid samal ajal ligi kolm korda vähem vaatajaid.

ETV jätab seebiaja kommertskanalitele

ETV programmidirektor Tiina Kangro on varem kinnitanud, et ETV ei hakka kommertskanalitega võitlema pärastlõunase seebi-vööndi pärast ning püüab tugevdada oma positsiooni õhtusel vaadatavamal ajal.

Sügishooajal plaanib ETV kolmapäeviti enne AK-d näitama hakata Vahur Kersna ja Mihkel Kärmase meeleolukat tõsielusaadet, teisipäeva õhtuti peaks vaatajaid üleval hoidma Reet Oja jutusaade. Reet Linna jätkab esmaspäeviti oma "Kuulsate ja kummalistega" ning Kersna pühapäeviti "Reisile Sinuga!".

Jõesaare sõnul jätkab TV 3 uuel hooajal juba eelmistel hooaegadel valitud suunal. Uudsena nimetab ta Enn Eesmaa autorisaadet ja Emil Rutiku köögisaadet.

TV 1 peab oma visiitkaardiks tipptasemel dokumentaalfilme ning Inglise jalgpalliliiga mänge.

Senisest suuremad muutused teeb originaalprogrammis Kanal 2. Septembrist on eetris 15-minutine uudistesaade "Päeva peegel", mida juhivad Kuku raadiost tuttavad Olaf Suuder ja Ingrid Sembach-Sakias.

"Oleks minu meelest rumal teha veel ühte AK-d ja ei ole mõtet lihtsalt BNS-i ette lugeda," ütles Kanal 2 programmijuht Vilja Palm täiendades, et Kanal 2 saade keskendub äärmisel juhul paarile tähtsamale teemale.

Palmi sõnul jääb Kanal 2 pärusmaaks meelelahutus ning oma näo loodab kanal leida tõsieluseriaalide tellimise ja näitamisega.

Kanal 2 oma nägu tõsieluseriaalides

"Näiteks võtab filmigrupp mõne aja jooksul osa elust loomakliinikus püüdes vaatajale anda pilti arstide-klientide käitumisest, tekkivatest emotsioonidest ja olukordadest," kirjeldas Vilja Palm.

Samuti hakkab jooksma saatesari, kus näidatakse üht päeva ühe inimese elust. "Olgu see siis mõni prominent või kõige tavalisema töö tegija," lisas ta.

Nalja peaks pakkuma Andrus Vaarik ja Marko Matvere seriaalis "Härrad abikaasad", kus kolmanda osatäitjana astub üles Eesti Päevalehe reporter Kärt Karpa.