Eesti Televisioon (ETV) võtab konkursi korras tööle kolm väliskorrespondenti, suutmata selgitada, milliseid töötingimusi ja palka saab ettevõte pakkuda võistluse võitjatele.

"Ma saan aru, et väliskorrespondendilt oodatakse palju tööd, aga siiani on jäänud selgusetuks, palju suudab ETV selle eest maksta," ütles telekanali Moskva korrespondent Astrid Kannel (parempoolsel pildil).

ETV rahandusjuht Anneli Viita ei osanud öelda, kui palju kavatseb ETV järgmisel aastal väliskorrespondentidele kulutada.

"Põhimõtteliselt on sel teemal räägitud, kuid midagi otsustatud ei ole," kinnitas Viita.

ETV korrespondendikohale Moskvas on viis kandidaati, viis sooviavaldust on ka kohale Brüsselis ning kolm kandidaati pürib New Yorgi korrespondendi kohale.

ETV uudisteprogrammi peatoimetaja Aarne Rannamäe on imestunud, et konkurss väliskorrespondentidele kuulutati välja enne seda, kui on teada, millised võimalused on ETV-l nende ülalpidamiseks.

"Summasid ei ole ju nimetatud, aga konkurss käib. Enne peab olema ikka koht, kus korrespondent tööle hakkab," ütles Rannamäe. "Samuti peaks olema selge pilt, mida tahetakse näha: kas telefonitoru teist otsa või midagi enamat," lisas ta.

Praegu on telekanalil korralik korrespondendipunkt vaid Brüsselis, kus Marianne Mikko (vasak-poolsel pildil) käsutada on nii kaamera kui ka montaazhipult.

Sel aastal on ETV eelarves Brüsseli korrespondendipunkti ülalpidamiskulud 1,2 miljonit krooni, mille sees on ka operaatori töötasu, ülekandeliinide rent ja lähetused teistesse Euroopa riikidesse.

Moskvast ja New Yorgist edastavad korrespondendid lugusid peamiselt telefoni teel.

Moskvast uudiste saamine läheb ETV-le sel aastal maksma 180 000 krooni.

Korrespondentide konkursil osalev Astrid Kannel leiab, et isegi siis, kui uus korrespondent teeb lugusid telefonitsi, peab ETV, arvestades elukallidust Moskvas, kulutusi suurendama. "Kui soovitakse korralikku ja tasemel korrespondenditööd Moskvast, tähendaks see kulude seitsme- kuni kaheksakordset suurenemist," ütles Kannel.

New Yorgist ETV-le kaastööd tegev Neeme Raud (keskmisel pildil) ütles, et konkursitingimused olid küll ilusad, kaheaastane tööleping ja konkurentsivõimeline palk, kuid nüüd ootab ta ikkagi konkreetset pakkumist.

"Telekanali üks võimalus oma kulude vähendamiseks on kaasata pakkumisse mõni ajaleht," arvas Raud.

ETV programmidirektor Tiina Kangro ei osanud veel öelda, kas järgmisel aastal õnnestub välja ehitada korrespondendipunktid Moskvasse ja New Yorki.

"Esimesel võimalusel teeme selle ära," ütles Kangro, soovitades tulevastel korrespondentidel kaameratöö ja digitaalmontaazhiga tutvust teha.

"Kõik sõltub järgmise aasta eelarvest ja kokkulepetest konkreetse inimesega," märkis Kangro.