Majandusraskustes TV 1 loobub järgmisest aastast originaalsaadete tootmisest ja jätkab vaid uudiste tegemist.

Umbes sajast inimesest, kes möödunud kuul kirjutasid alla töölepingu lõpetamisele poolte kokkuleppel, peab esmaspäevast lahkuma 30 teletöötajat.

Detsembri lõpust kaob eetrist originaalsaadete lipulaev "Uus Viis" ning rahapuudusel ei jõua ekraanile juba väljakuulutatud lastelaulukonkurss "Uus Viisike".

Saatekavast jäävad 1. jaanuarist näiteks välja saated "Ausalt, palun!", "Tahaks lennata" ja "Link".

Omasaadete asemel hakkab telekanal näitama valdavalt hankeprogrammi.

"Loodetavasti ei järgi teised kanalid TV 1 eeskuju ja eesti televaatajale jääb võimalus näha emakeelset programmi," kommenteeris kanali lahkuv avalike suhete juht Margit Mikk-Sokk, kelle väitel on telejaam nüüd olukorras, kus lõppes televisioon ja algas äri.

"Me ei näe praegu muud võimalust, et ellu jääda ja ma olen kindel, et ka teised majanduslikult mõtlevad kanalid teevad paari kuu jooksul sedasama," ütles äsja ametisse nimetatud TV 1 tegevjuht Rait Killandi ja kinnitas, et seaduses ettenähtud omasaadete mahu nõuet täidavad nad edaspidigi.

"Ükski omasaade ei kogunud niipalju vaatajaid, et see oleks olnud atraktiivne reklaamiandjale ning saatesse tehtud investeeringud ei tasunud end ära," selgitas ta.

Sel aastal tegutseb telekanal 70 miljoni kroonise eelarvega.

Paar päeva tagasi investeerimispanga Lõhmus-Haavel-Viisemann (LHV) omandusse läinud TV 1 peab järgmisel aastal oma tegevust paarikümne miljoni krooni võrra koomale tõmbama.

Reklaamispetsialistide väitel ei ole positiivseid nihked ette näha ka reklaamiturul.

Killandi sõnul ei saa telekanalit juhtides lähtuda eeldusest, et televisioon ei ole äri.

"Ega TV 1 omanikud ole mingi altruistide kamp, kes inimestele oma raha eest tsirkust pakub," sõnas Killandi.

TV 1 endine avalike suhete juht ei ole rahul, et alles eile keskpäeval andis juhtkond teada nende nimed, kes peavad esmaspäevast lahkuma.

Samas olid aga teletöötajad mitu nädalat tagasi allkirjastanud lepingu, milles lubasid ise lahkuda 13. detsembrist.

TV 1 lubab lahkumiskompensatsioonina maksata kahe kuu töötasu, koondamise korral oleks tööandjal tulnud maksta nelja kuu palk.

Meeskond Jüri Piheli juhtimisel peab nüüd lähinädalatel otsustama, milliseid saateprojekte on võimalik edaspidigi toota, kuid senisest väiksemate kulutustega.

"See, mis omasaadete asemele tuleb, on kvaliteetne programm, nii et ma ei prognoosi turuosa langust," tähendas Killandi.