"Kui sügisel alustasime 67 omasaate ja -sarjaga, siis nüüd tuleb 20 saate tegemine vähemalt ajutiselt katkestada," ütles ETV peadirektori kohusetäitja Tiina Kangro.

Ekraanilt kaovad "Tegijad", "Teateid tegelikkusest", "Pooltund kõigile" jpt. Senisel kujul ei lähe eetrisse ka "Otseliin" ning oluliselt vähenevad Brüsseli korrespondendipunkti ülalpidamiskulud. Tegevus katkeb ka "Teleteatris".

"Koondamistasudeks läheb kokku umbes kaheksa miljonit krooni," ütles ETV rahandusjuht Anneli Viita. Osa töötajaist peavad lahkuma jaanuarist, osale jääb võimalus töötada aprillini.

Pärast koondamist jääb kevadel telekanali palgale 310–315 inimest.

Ringhäälingunõukogu eilse otsusega peab ETV juba 1. jaanuarist toimetama säästueelarve järgi, mis jätab programmi tootmiseks 40–50 miljonit krooni. Tänavu oli telekanalil saadete tegemiseks ligi 64 miljonit krooni.

"Argipäevane hommikuprogramm on ilmselt liiga suur luksus ETV kavas ja tuleks kaaluda, kas seda on võimalik teha odavamalt või see ajutiselt katkestada," ütles ringhäälingunõukogu liige Andres Herkel.

Eile seisis ETV valiku ees, kas lõpetada hommikuprogramm või Brüsseli korrespondendipunkti ülalpidamine. Ringhäälingunõukogu otsusega ei tohi ülekandeid Brüsselist katkestada, kuid tuleb leida odavam lahendus.

"On kaalutud Eesti Raadio (ER) ja ETV korrespondentide töö ühendamist, samuti ei saa välistada võimalust, et pidevalt kohal oleva korrespondendi asemel hakkavad olulistel sündmustel Brüsselis käima ajakirjanikud Eestist," selgitas Herkel.

Herkeli sõnul on saadete vähendamise aluseks põhimõte säilitada midagi igast valdkonnast, et ETV saaks täita oma avalik-õiguslikku funktsiooni.

"Kindlasti ei jõua järgmisel aastal ekraanile "Tõde ja õigus"," kinnitas Herkel. Seriaali "Tõde ja õigus" tootmiseks on väidetavalt kulutatud miljon krooni.

Herkeli sõnul saab ringhäälingunõukogu 23. detsembril ETV varade ülevõtmise ja üleandmise komisjoni aruande, mis koostati Toomas Lepa vallandamise järel. "Siis saab öelda, mida on ETV projektide tootmiseks teinud ja milliseid varalisi kohustusi võtnud," ütles ta.

"Kurb on see, et juba praegu on välja tulnud Lepa sõlmitud lepinguid, mille olemasolust juhatuse liikmed teadlikud ei olnud," märkis Herkel.

Uue peadirektori loodab nõukogu ametisse panna märtsis, enne seda uurib ETV rahaasju revisjon, et peadirektorikandidaatidel oleks firmast selge ülevaade.