"See on siin nagu väike Nõmme," leidis hingelt nõmmekas peaminister Mart Laar võrdluse Paljassaare suuruse kohta. Ta heitis pilgu üle laia lumise lageda 30-hektarise Paljassaare ja tunnistas, et käis eile esimest korda selles linna lõpus. Aastakümneid laiutasid Kopli-tagusel ilusal mereäärsel alal Nõukogude sõjardid.

Lennart Meri on võtnud pähe, et Paljassaarest peab saama uus eramurajoon, et Tallinn peab ka sellel kohal mereni avanema ja et sellega kaasas käib Kopli põhjalik muutmine.

"Paljassaare on rõõmustaval kombel jäänud ärimeestest spekulantide poolt avastamata ja on oma aega oodanud, mis nüüd on käes," ütles Lennart Meri eile ja kinkis linnapea Jüri Mõisale oma peaaegu 20 aastat tagasi ajakirjas Looming ilmutatud artikli.

Vana unistus

"Tahaksin küsida, miks ei ole seni kaalumisele võetud arhitektuurivõistlust Kopli moderniseerimiseks ja saneerimiseks," imestas Meri 1981. aastal. "Umbes 50 aasta pärast võime võistelda Kopenhaageni, Stockholmi ja Helsingiga," unistas president eile. "Teostame Tallinna põlise unistuse, et linn murrab end mere äärde!"

Meri võttis kaardikepi ja näitas rannajoont. "Praegu on meil vaid üks väike jupp ilusat mereäärset puiesteed – Pirita tee. Meil oleks vaja teist teed, mis oleks Pirita teega ühendatud, mis ühendaks Vana-Sadama, Tallinna linnahalli ja patarei kindluse ja 1917. aastal ehitatud vesilennukite angaariks kutsutava ehitise," lendas Meri mõte kaugele tulevikku.

"Ma ei usu, et siin Paljassaarel ja Koplis midagi väga kiiresti juhtuma hakkab, sest esimesed investeeringud on suhteliselt suured," tõdes peaminister. "Aga kui praegu ei alusta, oleme kümne aasta pärast samasuguses situatsioonis nagu praegu – on ilus piirkond, 15 minutit Tallinna keskusest, samas aga maha jäetud ja mitte linna huvides ära kasutatud.".

Täna võtab valitsus tõenäoliselt vastu otsuse alustada tuleval aastal noore pere projekti, mida hakkab vedama majandusministeeriumi alluvuses sihtasutus Eesti Eluase.

"Arvan, et 1. märts või 1. aprill on see, mil noored pered saavad avaldusi esitama hakata," ütles Laar. Tuleval aastal on riik peaministri sõnul valmis tagama vähemalt 200 miljoni krooni ulatuses noorte perede elamuehituse laene. Maa lubas peaminister peredele kinkida.

Elu ka ääremaadele

"Ärge ajage segi kahte asja," rõhutas president ajakirjanikele. "Eesti noore pere projekt on mõeldud eelkõige väljapoole Tallinna. Tallinnas tahame elukvaliteeti tõsta," ütles Meri ja kirjeldas Kopli maju. "Maja ühes otsas ei ela kedagi peale rottide, aknaid pole ees ja maja ise surub inimestele peale, surub peale ka proletaarse mõtte- ja tegevuslaadi. Aga inimene ihkab maja ja maja kasvatab inimest," rääkis Meri. Eile tegi ta pika tiiru Kopli liinidele, Stroomi randa ja põikas vähetuntud Kopli idüllilisse vanasse eramurajooni Neeme tänaval.

President rõhutas, et ei taha Tallinna elukvaliteeti parandada teiste piirkondade arvelt. "Tahame elukvaliteeti tõsta ka Tartus, Võrumaal ja Saaremaal, kus on nii vähe ehitatud. Need projektid puutuvad kokku, kuid need ei lange kokku," selgitas Meri.

"Täna pole peamine Paljassaare, oluline on eramuehituse projekt," ütles linnapea Jüri Mõis. "Kui nüüd ka ei alusta, siis oleme läbi kukkunud," lisas ta. "Tänane Paljassaarde tulek oli rohkem selleks, et emotsionaalselt asjad kokku viia ja näidata, et Tallinnas on vaba ruumi veel küllalt," lisas Mõis.