"Riik maksab praegu suuri summasid selleks, et ETV ja Eesti Raadio toimiksid, kuid ta ei saa isegi üldjoontes kaasa rääkida, mis sisuga saated seal olla võiksid," ütles siseminister Tarmo Loodus enda ning kaitseminister Jüri Luige ning haridusminister Tõnis Lukase ettepaneku kohta.

Looduse sõnul näitab ETV vähe saateid, mis hariksid inimesi ja süvendaksid noortes isamaalist vaimu. "Riiklikke seisukohti kuuleb harva," lausus siseminister. "Riigi esindajaid pole sageli kohal väitlussaadetes."

Oma ettepanekutes soovivad ministrid paremini kajastada ja kaitsta riiklikke huvisid ETV-s ja Eesti Raadios, ütles Loodus. "Kavatseme seadust muuta nii, et ringhäälingunõukogu määrata jääks ETV programmi põhimõtted ja riikliku tellimuse alused," lisas Loodus.

Ringhäälingunõukogu esimehe Paul-Eerik Rummo sõnul ei lähe Looduse seisukohad kokku vaba meedia printsiipidega. "Üldeuroopalik põhimõte, et riik ei tohi meedia tegevusvaldkonda sekkuda," lausus Reformierakonda kuuluv Rummo. "See tekitaks suure õlakehituse lääne poolt."

"Asja taga kumab sama mõtteviis, mis pakkus välja riikliku propagandatalituse," lisas Rummo.

Avalik-õiguslik meedia peab Rummo sõnul püsima sama sõltumatu nagu ka muu ajakirjandus. "Kahjuks püsib visalt ettekujutus, mis samastab riikliku ja avalik-õigusliku meedia," sõnas Rummo.

Looduse kinnitusel ei ole kolme ministri ettepanekud kuidagi suunatud demokraatia ja avalikkuse piiramisele. "See ei tähenda tsensuuri, vaid riigi soovide väljendust," ütles Loodus.

Rummo ütles, et teatud juhtudel on mõistetav riigi soov jagada kommentaare või informatsiooni valitsuse ja riigikogu otsuste kohta. "Taoliste saadete puhul tuleb selgelt välja tuua, et need on eraldi tellitud ja finantseeritud üldisest eelarvest lahus," lausus Rummo.

Eesti Raadio peadirektori Ain Saarna sõnul tuleks ETV ja Eesti Raadio riigistada, kui valitsus sooviks teha saadete ettekirjutusi.

"Aga see poleks siis enam ajakirjandus ega demokraatia," lausus Saarna. "Poliitikud peaksid endale pisut selgemaks tegema, milleks ajakirjandus eksisteerib."

Kehtivate seaduste järgi pole valitsusel mingit õigust sekkuda ETV ja Eesti Raadio juhtimisse. ETV-d ja Eesti Raadiot kontrollib ringhäälingunõukogu, kuhu parlament nimetab ka kindla arvu poliitikuid.

Siseminister Looduse sõnul teeb talle kõige enam muret lausvägivalla vohamine ekraanil. "Kui nägin reklaami karu lõikamisest, mis kutsub otseselt üles vägivallale, sai minu mõõt täis," ütles ta. "Oma pojal ja tütrel ei lubanud ma seda vaadata."

Eesti Raadio õnnitles Vene püha puhul

Eesti Raadio venekeelse Raadio 4 saatejuht õnnitles kuulajaid Eestit okupeerinud kunagise Nõukogude armee aastapäeva puhul.

Raadio 4 Narva toimetuse saatejuht Olga Sokolova tervitas 23. veebruari hommikuprogrammis kuulajaid kolmel korral "isamaakaitsjate päeva" puhul. Venemaa tähistab isamaakaitsjate päeva nime all kunagist Nõukogude armee aastapäeva.

Pärast tervituse edastamist Venemaa isamaakaitsjate päeva puhul lisas Sokolova siiski ka: "... ja saabuva Eesti iseseisvuspäeva puhul."

Ahto Siig, Narva