"Jah, ma tapsin nad mõlemad. Kuid ma kartsin, et nad tulid mind tapma," ütles Waldemar Baranowski Poola ajalehe Super Express teatel Olsztyni kohtus.

Nii tunnistas Baranowski endise Krasnodari kuritegeliku grupeeringu ühe liidri Toomas Kopelmanni ja temaga kaasas olnud lätlase Denis Kozlovski tapmist 1998. aasta 4. oktoobril Kaborno kindlustalus.

Toona tapetud mehed olid kolm aastat varem samas mõrvanud Eesti allilmategelase Mihhail Gorbatshovi ja tema elukaaslase Aleksandra, kelle laipu nad mõrvaööl pildistama tulid.

Kümned roimad

Baranowski väitel tutvus ta Gorbatshoviga kümme aastat tagasi Tais, kus viimane organiseeris uimastivedu Lääne-Euroopasse. Koos Gorbatshoviga olid Tais Kopelmann ja Kozlov. "Samal ajal äritsesid nad Eestis värvilise metalliga. Neil tundus olevat palju raha," rääkis Baranowski kohtus.

1995. aastal tekkis Gorbatshovil Eestis tshetsheenidega tüli, mille käigus tapeti kümmekond Gorbatshovi juhitud Krasnodari grupeeringu liiget. "Osa mõrvu pandi toime ka Kirde-Poolas," väitis Baranowski.

Poolaka väitel põgenes Gorbatshov 1995. aasta juulis tshetsheenide eest koos oma naise, Kopelmanni, Kozlovi, kellegi Juri ja jõugu naistuttava Tihhonovaga Poolasse. Gorbatshov andis seal Baranowskile 30 000 USA dollarit, mille eest osteti Kabornosse 58 hektarit maad. Sinna hakati ehitama golfiväljakute ja tehisjärvedega kindlustalu ja selle ümber 2,5 meetri kõrgust betoonaeda.

Gorbatshovi ja ta naise mõrva 1995. aasta novembris Baranowski enda väitel kirjeldada ei oska, sest viibis samal ajal Juriga Varssavis.

"Kopelmann helistas ja rääkis, et Gorbatshov oli ootamatult põgenenud," ütles Baranowski kohtus. "Kui me Juriga Kabornosse jõudsime, olid kõik lahkunud. Ühes ruumis oli maas tühi padrunikest, Kopelmanni toast leidsime automaadi."

Kartis elu pärast

Baranowski väitel ei kahtlustanud ta Gorbatshovi tapmist, kuigi avastas, et mehe ja Aleksandra riided olid maha jäetud. "Mõtlesin, et nad olid kiiruga põgenenud ja kuna ka kõik teised olid läinud, läks elu oma rada edasi," lausus Baranowski.

"1998. aasta sügisel helistasid Kozlov ja Kopelmann ja ütlesid, et tulevad autot müüma. 4. oktoobril olid nad kohal," rääkis Baranowski. "Kopelmann seiskas auto ja küsis mult kahte labidat, et Gorbatshovi laip välja kaevata. Ta ähvardas mind tappa, kui ma neid ei aita."

"Siis võttis Kopelmann välja spordisärgi justkui tahaks mind kägistada. Ma jooksin majja," tunnistas Baranowski.

"Võtsin karabiini ja mõned padrunid ning jooksin õue. Kopelmann lähenes mulle ning ma tulistasin. Ta kukkus otse auto ette. Kozlov üritas joosta auto taha varju, arvasin, et tal on relv, ja tulistasin. Nad mõlemad olid hetkega surnud."

Kopelmanni sihikul oli Vene maffia liider

Ekspolitseinik Koit Pikaro väitel saatis Toomas Kopelmanni Poolasse Gorbatshovi laipa pildistama Peterburi allilm, kellele ta allilmategelase Kostja Mogila (hüüdnimi – toim) mõrva kavandamisel koos Kozloviga vahele jäid.

"Kopelmann ja Kozlov tegid Piiteris mõrva kavandades mitu lollust, ja allilm võttis nad kiirelt kinni," väitis Koit Pikaro.

"Nad olevat seal korralikult kere peale saanud. Siis tuli info, et mehed on endised Gorbatshovi kaaslased. Kuigi nad väitsid, et tapsid Gorbatshovi juba 1995. aastal, ei usutud neid ja kästi Poolast Gorbatshovi laibast fotod tuua. Nad pidid allilmale hankima Gorbatshovi surmast ümberlükkamatuid tõendeid," rääkis Pikaro.

Allilm ja politsei nimetavad Kostja Mogilat üheks Vene tähtsamaks allilmafiguuriks, kes elab vaheldumisi Peterburis ja Londonis. Möödunud suvel korraldas Mogila näiteks töökoosoleku väidetavalt Pariisis, kus räägiti selgeks metalliäri ja muu allilma rahateenimisvõimaluste skeemid ja tööjaotused.

Pikaro väitel tunneb eestlastest Mogilat hästi ärimees Meelis Lao. "Lao teeb Mogilaga juba pikemat aega tegemist," kinnitas Pikaro.

Risto Berendson

Gorbatshov tapeti kirstus

Poola politseil on Gorbatshovi mõrva üksikasjade kohta andmeid ainult tapetud Kozlovi ja Kopelmanni tuttavatelt kuuldu põhjal.

Väidetavalt sidus Kopelmann Kozlovi abiga Gorbatshovi Kaborno rendimajas kinni, pani surnukirstu ja tulistas talle kuuli pähe.

Sarnaselt käituti Aleksandraga. Endise Tallinna miilitsapolkovniku ja siseasjade valitsuse ülema asetäitja tütrelt võeti enne mõrva ära kõik väärisehted. Kümneid tuhandeid kroone väärt juveelid kingiti hiljem seltskonnaga koos Kabornos elanud Tihhonovale, kes seda alles kohtus tunnistas.

Gorbatshov ja tema sõbranna maeti öösel 1,5 meetri sügavusele liivasesse maapinda.

Risto Berendson