Kaitseväe juhataja kohusetäitja kolonel Märt Tiru ütles, et ta ei ole veel otsustanud, kas lubada Karmil Tallinnas üksik-vahipataljoni staabis luureohvitserina edasi teenida.

Kindlat seisukohta Karmi teenistusse jäämise osas ei osanud võtta ka riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Tiit Tammsaar. "Eetiliselt oleks võib-olla kasulikum Karm teenistusest vabastada," lausus Tammsaar. "Samas on see aga kahe otsaga asi, sest loomulikult oli Karm üks süüdlane, kuid mitte kõige suurem."

Riigikogu õiguskomisjoni esimehe Jüri Adamsi sõnul on kohtulikult karistatud kaitseväelaste teenistusse jätmine või sealt vabastamine kaitseväe juhtkonna poliitilise ja professionaalse küpsuse küsimus. "Seadus saab anda asjadele ainult üldised jooned," lausus ta. "Iga üksikut juhtumit tuleb aga reguleerida eraldi."

Pärast Kurkse katastroofi määras kaitseväe juhataja kindralleitnant Johannes Kert Karmi teenima vahipataljoni staabiohvitseriks ning andis käsu, et Karmil ei tohi olla ühtegi alluvat. "Sellest käsust on rangelt kinni peetud," lausus vahipataljoni ülema kohusetäitja leitnant Madis Uibopuu. "Karm tegeleb ainult paberitööga ning viib läbi teoreetilisi õppetunde."

Uibopuu sõnul on Karm kaitseväe ellujäämise ning luureala spetsialist, kelle teadmised on sõjaväele vajalikud. Karmi otsene ülemus ütles, et kaitseväel pole talle midagi ette heita.

"Eetilisest küljest lähtudes pole ma veel selgusele jõudnud, mis õige oleks," kõhkles Uibopuu. "Kui suhtuda küsimusse puhtalt sõjaväelaslikust seisukohast, siis minu arvates peaks Karm kindlasti teenistuses jätkama tingimusel, et teda ei lasta enam kunagi tegelda isikkoosseisuga."

Haridus ja teenistus

Sündinud 22. juunil 1969 Tallinnas

1987 – lõpetas Pärnu IV Keskkooli Tegeles motospordiga, töötas Pärnu KEK-is

1988–1990 – ajateenija Nõukogude Liidu armees Kesk-Aasias

1990–1994 – tsiviilis

1994 – lõpetas kuuekuulised nooremohvitseride ettevalmistus- ja täienduskursused

1994–1995 – teenistus Viru pataljonis (rühmaülem, luurerühma ülem)

1995 – Rahuvalve üksikkompanii ülema käsutuses Estpla-2 juhtkonna komplekteerimiseks. Taani Kuningriigis eelväljaõppel, Estpla-2 vaatlusgrupi ülem

1996 – Rahuvalve üksikkompanii rühmaülem, Balti pataljoni (Baltpat) luurerühma ülem

1997 – Baltpati staabiohvitser

1998 – langevarjuhüpete III järgu märk, Üksik-vahipataljoni operatiiv- ja väljaõppesektsiooni luureohvitser

1999 – ellujäämise väljaõppe instruktori kvalifikatsioon, kiitus Eesti Vabariigi 81. aastapäeva puhul