Tundmatu kurjategija tegi Tallinna Stockmanni kaubamajale eile õhtul taas pommiähvarduse. Tallinna häirekeskusesse helistas kell 19.19 eesti keelt kõnelev mees ja ütles, et Stockmanni kaubamajas on pomm. Lõhkekeha asukohta või selle plahvatamise aega helistaja ei täpsustanud. Päästeamet evakueeris kaubamajast inimesed, hilisõhtuks polnud pommi ei leitud.

Balti riikide õhk on paranenud. Balti keskkonnafoorumi uuringust selgub, et Balti riikide õhusaastatuse olukord on viimastel aastatel paranenud. Balti riikides vastab enamiku õhukomponentide saastatuse aste Euroopa Liidus kehtestatud nõuetele, ütles Balti keskkonnafondi koordinaator Kai Kipper. Kipperi sõnul on üks õhu olukorra paranemise põhjusi suurtööstuse vähenemine Eestis, Lätis ja Leedus.

Pommiähvarduste karistused karmistuvad. Siseministeerium alustab seadusemuudatuste väljatöötamist, et karmistada karistusi pommiähvarduste tegijatele. Siseministeeriumi töögrupp alustab järgmisel nädalal pommiähvarduste temaatika arutamist ning valitsusse võivad vastavad õigusaktid jõuda umbes kuu aja pärast, ütles siseminister Tarmo Loodus.

Moskvas rüvetati baltlaste ühishaud. Pühapäeval Moskvas toimepandud kalmisturüvetamiste laine tabas Vene ajakirjanduse andmeil ka Sokoli vennaskalmistut, kuhu on maetud Esimese maailmasõja ajal langenud eestlaste, lätlaste ja leedulaste säilmed. Kurjategijad purustasid kabeli aknad ning lükkasid ümber obeliskil olnud kullatud risti.

BNS

Purjus mehed nõudsid pantvangi võetud raseda neiu eest raha. Purjus vene mehed võtsid esmaspäeval Tallinnas oma tuttava kolmandat kuud raseda elukaaslase pantvangiks ja nõudsid tema lähedastelt 600 krooni. Politsei pressiesindaja teatel lahkus Kuldnoka tänaval elav Galina (18) kell 14 oma elukohast, et kohtuda oma elukaaslase Denissi sõpradega. Samal päeval kell 20 helistas Galina lähedastele tundmatu noormees ja nõudis neilt 600 krooni tema vabastamise eest. Vastasel juhul ähvardasid tundmatud helistajad neiut kinni hoida kuni rahasumma maksmiseni. Noormehed olid viinud Galina Veskimetsas asuvasse suvilasse, keelasid tal sealt lahkuda ning võtsid ta käekotist alkoholi ostmiseks 125 krooni. Politsei tegi operatiivjälitusliku töö tulemusel Galina asukoha kindlaks ja pidas raha väljapressimises ja isikult vabaduse võtmises kahtlustatavana kella 24 paiku kinni Denissi tuttavad Aleksei (18) ja Vjatsheslavi (20). Noormehi on nende endi sõnul mitmel korral haldusõigusrikkumiste eest karistatud, Vjatsheslav on karistust kandnud ka varguse eest.

BNS

Saksamaa soovib EL-i laienemist. Eestisse esmaspäeval kahepäevasele visiidile tuleva Saksamaa liidukantsleri Gerhard Schröderi sõnul toetab Saksamaa Euroopa Liidu laienemist Baltimaadesse. Schröder kinnitas intervjuus Eesti Televisiooni uudistesaatele, et Saksamaa on huvitatud EL-i laienemisest Balti riikidesse eelkõige majandusliku koostöö suurenemist arvestades. Samuti suurendab liitumine EL-iga nii Baltimaade kui ka EL-i enda julgeolekut.

Valitsus kinnitas uue kõrgharidusstandardi. Valitsus kiitis eile heaks uue kõrgharidusstandardi, mis kehtestab kõrgkoolidele senisest karmimad nõuded. Standard nõuab, et kõrgkoolides peab vähemalt 50 protsenti õppejõududest töötama kõrgkoolis täiskohaga. Samuti nõuab standard ülikoolidelt, et vähemalt pool aineõpetajatest peavad olema doktorikraadiga.

Vene uus tollieeskiri pole järjekordi toonud. Vene tolliprotseduuride karmistumisest hoolimata ei ole Eesti-Vene piiril pikki veokite järjekordi tekkinud. Narva piiripunkti tolliameti korrapidaja kinnitas eile, et piiriületust ootab keskmiselt 20 sõiduautot ja lõuna paiku ei olnud ootel ühtegi veoautot.

Riigikogu suurendas rahuvalveüksust. Riigikogu suurendas eile Eesti rahuvalvajate üksust ning pikendas nende mandaati Kosovos veel ühe aasta võrra, kuigi opositsioon kritiseeris teravalt kaitseministeeriumi ja valitsust eelnõu hilinemise pärast. Vastuvõetud otsuse kohaselt pikeneb Eesti rahuvalvajate mandaat Kosovos selle aasta 11. maist 12 kuu võrra. Samuti võimaldab otsus suurendada üksuse koosseisu 30 liikmeni praeguse kümne asemel.

BNS