Endine ühispankur Aare Urm kogub järjest poliitilist tuge Eesti Televisiooni juhiks saamisel, eile teatas tema toetamisest Reformierakond.

"Suhtume Urmi kandidatuuri positiivselt, kuid ametliku seisukohta tema suhtes ei võta," ütles riigikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Jürgen Ligi.

Kevadel Ühispanga nõukogu esimehe kohalt lahkunud Aare Urmi toetavad mitteametlikult ka Isamaaliidu ja Keskerakonna juhtpoliitikud.

Aare Urmi põhikonkurent ETV juhatuse esimehe kohale Marek Strandberg ütles, et teda suurimate erakondade toetus Urmile ei häiri. "Poliitilisel võimul on voli teha oma asjadega, mida tahab," ütles Strandberg. "Kui on peetud mingeid läbirääkimisi, siis on konkurss silmakirjalik üritus. See võib olla konkursi teesklemine algusest peale, sest Urmi on juba mitu kuud avalikult ETV juhiks pakutud."

"See ongi poliitiliselt juhitav kanal," lisas Strandberg.

Urm eitas kohtumisi poliitikutega. "Ma ei näe, et see vajalik on, sest see koht pole iseenesest ahvatlev," lausus Urm. "Aga ma olen rahul, et mitu erakonda mind usaldavad."

Eilseks pidid ETV viis juhikandidaati esitama ringhäälingunõukogule essee, mis pidi vastama ETV eksjuhi Hagi Sheini koostatud küsimustele.

Ringhäälingunõukogu liige Peeter Kreitzberg ütles, et tõenäoliselt valib nõukogu ETV juhi juba selle nädala lõpus.

Urm ja Strandberg kinnitasid eile, et mõlemad soovivad enne ETV juhatuse esimeheks nimetamist saada nõukogult garantii, et riik eraldab raha ETV eelarveaugu lappimiseks.

"ETV rahaline seis on selline, millest nõukogu alles hakkab aru saama," ütles Urm eile. "Piltlikult tähendab praegune olukord seda, et allveelaevaga viiakse kapten uppuvale Titanicule. Küsimus on, kas Eesti vajab rahvustelevisiooni või mitte."

Strandbergi sõnul peab riik ETV finantskrahhi ärahoidmiseks eraldama 50-80 miljonit krooni. "Kui uskuda finantsnäitajaid, peaks ETV lõpetama nelja kuni viie kuu jooksul tegevuse," ütles Strandberg. "Kui nõukogu teatab, et ETV lisaeelarvet ei tule, kaob mul igasugune huvi selle seltskonnaga suhelda. Praeguses seisus pole ETV-ga midagi peale hakata."

Urmi sõnul tundub talle, et nõukogule on olulisem korraldada juhikonkurss kui saada korralik ülevaade ETV majandusseisust. "Majanduslik olukord tundub neile konkursi kõrval täiesti kõrvaline," ütles Urm.

Ringhäälingunõukogu esimehelt Tiit Sinissaarelt ei õnnestunud eile Urmi ja Strandbergi väidete kohta kommentaare saada.

Kreitzbergi sõnul pole nõukogu seni arutanud, kui palju ETV juhatuse esimees palka hakkab saama. "Enamik kandidaatidest on kirjutanud, et on valmis jätkama senise palgaga," ütles ta.

ETV viimane peadirektor, kevadel ametist lahkunud Toomas Lepp sai põhipalka 18 000 krooni kuus.

Nõukogu valib ETV juhti

OTSUSTAJAD:

Ringhäälingunõukogusse kuuluvad:

Villu Reiljan, Rahvaliit

Tiit Sinissaar, Isamaaliit

Ignar Fjuk, Reformierakond

Peeter Kreitzberg, Keskerakond

Marju Lauristin, Mõõdukad

Hagi Shein, meediaekspert (on kandideerinud Mõõdukate seas)

Andres Jõesaar, meediaekspert

Andres Root, audiitor

Silva Tomingas, kirjastaja (on kandideerinud Keskerakonnas)

KANDIDAADID:

üheksast kandidaadist pääses teise vooru viis:

Aare Urm, endine Ühispanga nõukogu esimees

Veiko Lõhmus, ETV publitsistikasaadete produtsent

Marek Strandberg, Ökoloogiliste Tehnoloogiate Keskuse allüksuse kuraator

Tiina Kangro, ETV peadirektori kohusetäitja

Jüri Tallinn, OÜ Interportaal juhataja