Koonderakonna esimees Märt Kubo leiab kirjas Avaliku Sõna Nõukogule ja ETV peadirektorile Aare Urmile, et ETV rikkus

1. oktoobri saates "Teletaip" poliitilise tasakaalu reeglit ning andis Reformierakonnale võimaluse neid naeruvääristada.

""Teletaibis" käsitleti uudistemõistatusena kaks korda ka Koonderakonda, seda negatiivses kontekstis. Avalik-õiguslikus televisioonis on selleks loomulikult olemas kõik õigused, kui säilitatakse poliitiline tasakaal," kirjutab Kubo.

Kubo protesti põhjustas saates videovihjete põhjal esitatud viktoriiniküsimus, mis puudutas Koonderakonna liikmete Elmar Sepa ja Jüri Oti ametist vabastamist. Koonderakond pole rahul, et saates avaldasid korteritehingute tõttu ameti kaotanud Tallinna endiste linnaosavanemate üle negatiivset arvamust Reformierakonna liikmest saatejuht Tarmo Leinatamm ja saate külaline, samuti Reformierakonna liige Ivi Eenmaa.

KUBO SÕNUL KOONDERAKONNAST RÄÄKIMINE ÜHEPOOLNE. "Aga miks antakse Reformierakonna poliitikutele õigus teise erakonna üle televisioonis irvitada?" küsis Kubo ja avaldas kahtlust, et äkki oli eetris olnud "Teletaip" Reformierakonna kinni makstud saade.

Saatejuhi Tarmo Leinatamme sõnul on Kubo järeldused valed. "Ma rääkisin saates teksti, mille koostas eelnevalt saate toimetaja," ütles Leinatamm. "Kahtlemata oli Sepa ja Oti ametist vabastamine selle nädala üks tähtsamaid uudiseid ja seetõttu on täiesti normaalne, et me selle küsimuse esitasime."

Kubo hinnangul ei sekku Koonderakond avalik-õigusliku televisiooni programmi. "Aga kas me peame hoidma suu kinni, kui teine erakond teeb avalik-õiguslikus televisioonis oma kahe juhtfiguuriga teise erakonna vastu kihutustööd?" küsis Kubo.

"Me ei vali oma saatesse vastajateks inimesi nende erakondliku kuulumise järgi," ütles Leinatamm. "Meil on olnud vastajaks Keskerakonna liige Vilja Savisaar, ja ma olen kindel, et küll jõuab tulevikus saatejärg ka Koonderakonna kätte."

Üle-eelmisel nädalal kohtus ETV peadirektori Aare Urmiga riigikogu Keskfraktsioon, kes tundis huvi televisiooni saatuse vastu. Muuhulgas nentis Keskfraktsioon, et ETV programm on liialt valitsusmeelne. "Muidugi oli juttu sellest, kuidas programmid oleks rohkem tasakaalustatud, mitte ühe poliitilise suunaga," ütles Keskfraktsiooni liige Toivo Tootsen.

Eesti Päevalehe andmetel häiris Keskfraktsiooni ETV uudisteprogrammi AK alguses ja lõpus näidatud üks ja sama lõik jalgrattaga tööle sõitvast peaminister Mart Laarist.

Tootseni sõnul peab kellegi vastu suunatud uudises ka asjaosalisele sõna andma. "Need on ajakirjanduse elementaartõed ja seda ei saa nimetada poliitiliseks sekkumiseks," lausus Tootsen. Tema sõnul saab nii teles kui ka raadios oma seisukohti põhjendada pigem valitsuse pool. "Kena oleks, kui rohkem hakatakse võtma ka opositsiooni kommentaare," lisas Tootsen.

ETV KUMMUTAB SÜÜDISTUSED. ETV uudisteprogrammi peaprodutsendi Andres Kuuse hinnangul on poliitikutel kummaline ettekujutus tasakaalustatusest. "Siiani on levinud arusaam, et tasakaalustatus tähendab stopperiga või mingisugustes ühikutes mõõtmist. Selle loogika järgi peaks vist olema nii, et kui näitame jalgrattaga sõitvat Laari, siis peaks opositsiooni käest kommentaari küsima," ütles Kuusk.

"Hoiame tasakaalustatusest väga karmilt kinni ja soovitan inimestel tutvuda rahvusvaheliselt levinud tasakaalustatuse terminitega," rääkis Kuuks. Ta tuletas meelde Briti telekompanii BBC reeglit, mille kohaselt vastaspool ei pea saama sõna isegi samas loos, vaid perioodi jooksul, mil teema on aktuaalne. "Väidan 100 protsenti, et oleme pigem ikkagi tasakaalustatum uudistesaade," ütles Kuusk.

Aare Urm Eesti Päevalehele kommentaari ei andnud.