“See juhtum on lõpetatud ja sealt ei tule enam mingit kaebust,” ütles maksuameti pressiesindaja Koit Luus. “Edasi tulevad järgmised juhtumid, aga lõpetamata asjadest ma ei taha veel rääkida.”

Luusi sõnul oli TV1 ümbrikupalga maksmist lihtne tõestada, sest raha maksti panga vahendusel. “Sularahaga arveldavate firmade puhul on ümbrikupalga maksmist raskem tõestada,” lisas ta.

Luus ütles, et alguses tunnistasid vaid vähesed TV1 töötajad maksuametile, et nende arvele kantud raha said nad töö tasuks. “Valdavalt öeldi, et ma olen off-shore firmast laenu võtnud,” rääkis Luus. “Kuid pärast kriminaalasja algatamist tunnistasid inimesed, et tegelikult on nad TV1-st ikkagi palka saanud.”

Välismaal viibivalt TV1 juhatajalt Rait Killandilt Eesti Päevaleht eile kommentaari ei saanud.

TV1 maksupettus oleks Luusi sõnul tõestatud kiiremini, kui maksuametil oleks maksupolitsei.

“Maksupolitsei loomine aitaks ümbrikupalga maksmist kindlasti paremini tõestada,” lausus Luus. “Kui maksuametil oleks kohe esimesel päeval olnud võimalik alustada kriminaalasja, siis oleksid inimesed võib-olla kohe ümbrikupalga saamise üles tunnistanud”

Riigikogu õiguskomisjoni esimehe Jüri Adamsi sõnul on riigikogus kaks lugemist läbinud maksupolitsei seaduse eelnõu praegu õiguskomisjonis täiendamisel.

“Probleem on selles, kuidas hakkab maksupolitsei suhtlema prokuratuuriga ja tolliga ning millised kuriteo liigid kellelegi jäävad,” selgitas Adams.

Adams lisas, et eeldatavalt võtab riigikogu maksupolitsei seaduse vastu veel sellel aastal.